Na české oběti Osvětimi a táborů smrti nezapomínáme my, ale naši medialisté!

 

Před nedávnem v MF Dnes vyšel Oškliv pana redaktora Navary, kde popisoval, jak jedna Rakušanka, která přežila Osvětim, změnila presidentské volby. Tož dobrá, dejme tomu. My pozůstalí po obětech gestapa a příbuzní obětí Osvětimi toto kvitujeme s povděkem - až do okamžiku, kdy pan Navara obrací komentář k Čechům. Prý tu nepečujeme o národní paměť a necháváme ladem památku obětí totality.

 

Tak pozor !

Právě my příbuzní obětí Osvětimi se můžeme takovými komentáři cítit nejen poškozeni, ale i uraženi. Proč pan investigativní publicista hledá poškozené Osvětimí jen v Rakousích?? Cožpak u nás jich nemáme dost?? Nemáme tu tisíce pozůstalých po obětech vyhlazovacích koncentráků, jako byly Osvětim I, Treblinka, Majdanek, Gross-Rosen, Mauthausen, Bergen-Belsen, a dalších táborů, jako byly Dachau, Sachsenhausen a jiné??

 

Pan Navara nikdy nečetl Národní Osvobození a jiné listy, které líčí utrpení obětí nacistické hrůzovlády, pocházejících z naší republiky?? Pan Navara nečetl knihy pana Motla Nacisté pod ochranou a Oběti a jejich vrazi?? Pan Navara nikdy nečetl knihy od Dr. Vaška o Dachau a Mauthausenu, vzpomínky Rajmunda Habřiny, a jiné knihy - Miroslava Moulise, Arnošta Lustiga, Ericha Kulky a dalších? Pan Navara se nikdy nezúčastnil zájezdů  českých  a slovenských přeživších vězňů a pozůstalých do Osvětimi, Mauthausenu a jiných táborů smrti?? Slovy Jana Wericha řečeno, dva zámky plné literatury a vzpomínek našich českých vězňů bychom mohli studovat a nedělat nic jiného. A kdybychom nechtěli podstoupit toto badatelské martyrium, můžeme si syntetický obraz  tohoto českého pekla způsobeného nejen říšskými nacisty, ale i jejich sudetskými Volksgenossen pořídit již jen ze dvou knih - z Ečerova Norimberského soudu,a z Kocourkovy knihy Obět žaluje v Norimberku. Doporučoval bych panu novináři číst výpověď českého lékaře Dr. Bláhy před norimberským tribunálem. A naopak nepřál bych mu, aby jej tisíce pozůstalých Čechů po obětech Osvětimi ,Mauthausenu a dalších středisek pekla na zemi, zavalily svými dopisy, vzpomínkami a stížnostmi na stav, kdy právě věhlasní novináři mlčí o tom všem, čím tisíce Čechů musely projít a tisíce jich zaplatily životem za hydru nacismu.

 

Ať se na mne pan Navara nezlobí. Považuji jej za perfektního výzkumného novináře s schopnostmi rozkrývat řadu otázek naší nedávné minulosti. Ale jako příbuzný obětí Osvětimi - nejen pan Brady má synovce ! - musím vehementně protestovat proti tomu, že se připomíná jen a jen jedna z obětí v Rakousích a zapomíná se na naše české oběti.

 

Nikdo z našich věhlasných tzv. mainstreamových novinářů - ať je to pan Palata, pan Komárek, pan Navara, nebo mnozí další - nikdy nepřipomene naše české (slovenské) oběti Osvětimi a táborů smrti! Jakoby naše české oběti pro naše medialisty neexistovaly! A bylo jich tolik! A když vyjde nějaká kniha, která je připomíná, jako Krutinovo-Vackovo Vraždění po německu, nebo Moulisův a Tomáškův K.H.Frank, tak všichni tito medialisté o takových knihách mlčí jako hlubocí hrobové!

 

A tzv. ÚSTR placený z našich daní, se dodnes nezmohl ani na vydání seznamu gestapáků protektorátu, když neustále připomíná seznamy nějakých estébáků a jejich pomocníků. Takový ústav je podle nás pozůstalých po obětech nacismu zcela neužitečný a měl by být dávno zrušen, když neplní ani své základní poslání, zkoumat podrobně obě totality.

Jinak, seznamy českých obětí Osvětimi a ostatních koncentráků by snad měly být povinnou četbou pro všechny praporečníky landsmanů, nejvíce pro pana Posselta, a samozřejmě i pro všechy české obhájce sudetů, jako jsou pánové Bělobrádek, Herman, Rouček, Marksová-Tominová, i pan Sobotka a další.

 

Když pan Navara pak počítá oběti Osvětimi a k šesti milionům připočítá onu jedinou Rakušanku, tak ať to toho počtu započítá také naše stovky a tisíce obětí Osvětimi, Mauthausenu a dalších infern nacismu! Jak již jednou řekl náš president Budovatel Dr.Beneš, my Češi máme na toto připomenutí plné právo! A nejen na připomenutí - také na pochopení, uznání a úctu, které se doposud v plném rozsahu našim  českých obětem Osvětimi nikdy nedostalo. I to patří k hanbě státu a k zejména k hanbě současné vlády - nejen k permanentní hanbě našich tzv. českých oficiálních medialistů!

 

Jiří Jaroš Nickelli, ČSBS Boskovice, ČSOL Brno I

Autor je etnograf, pozůstalý po oběti gestapa, příbuzný obětí Osvětimi

Je autorem knihy Umlčená Osvětim