Na Balkáně může vzplanout nová válka - Západ provokuje Srbsko

 

Vojenský politolog Alexandr Perendžijev poskytl rozhovor o situaci na Balkáně. Podle jeho názoru tam může dojít k nové válce.

 

Před několika dny se zhoršily vztahy mezi Srbskem a vládou Kosova. Albánci nepropustili vlak, který měl dojet do Mitrovice. V souvislosti s tím oznámila srbská vláda, že je připravena vyslat do Kosova vojsko, bude-li tam žijícím srbským občanům hrozit nebezpečí. Nejedná se jen o poměr mezi Srbskem a Kosovem, ale záležitost má širší dosah. Těsně před Novým rokem byla představena v Evropě struktura na způsob IS a ta se může objevit zejména na základně Kosovo. Je především nebezpečím pro Srbsko a Srby žijící v Kosovu, ale je nebezpečím i pro Evropu.

 

Dříve jednal oficiální Bělehrad podle Bruselu a Washingtonu správně. Srbsko mělo vstoupit do NATO a EU. Jenže Srbové se nechtěli přizpůsobit a tak od nich Západ oddělil Černou Horu. Ta se nyní může stát součástí NATO. Srbsko pokračuje ve spolupráci s Ruskem ve vojensko-technické i vojenské sféře. Probíhají společná rusko-srbská vojenská cvičení a Rusko pomáhá této zemi se zbraněmi, zdarma dodává letadla MiG i další výzbroj. Dává také najevo, že je připraveno Srbsku pomáhat. Na Západě to vyvolává nelibost. Mají strach, že pokud Rusko podpoří Srbsko, vyvstane znovu otázka Kosova. Srbsko ani Srbové žijící v Kosovu samostatné Kosovo neuznali.

 

Jelikož v Srbsku dost úspěšně pokračuje ničení bojovníků IS a spolu s tím se pomaloučku ničí nebo mění i organizační struktura IS, vznikly dvě podoby teroristické organizace. Je to převážně protičínský projekt IS pro Jihovýchodní Asii a druhý protisrbský kosovský, umístěný v Černé Hoře. Bylo směřováno i na Makedonii, kde mělo dojít k barevné revoluci, ale tam to nevyšlo.

 

Co se týká přesunu vojsk USA do Evropy, je jejich rozmístění kolem ruských hranic nebezpečím pro Rusko. Ovšem je možno je rychle přemístit na Balkán, tedy i do Srbska. Záminkou bude v tomto případě ochrana Srbska. To v Bělehradě určitě dobře chápou. Proto srbská vláda uvažuje, že není dobré sedět s rukama v klidu. Kosovo není podle ní samostatným státem. Za podmínek, kdy vyvstává otázka existence NATO a jednotné Evropské unie, Bělehrad chápe, že čekat na uklidňování ze Západu není k ničemu. Srbové dávno pochopili, že tady se nejedná v zájmu žádné země vstupující do EU nebo NATO, ale jen ve svém vlastním zájmu. Na Srby se nebere ohled.

 

Z těchto důvodů pojali Srbové ambiciózní záměry. Chtějí opět zemi sjednotit. O opětovném vytvoření svazové republiky mohou uvažovat, ale nikdy by to nebyla Jugoslávie v dřívější podobě.

Převzato z Warfiles.ru

19. ledna 2017

outsidermedia.cz