Může dojít k válce s Ruskem?

Stephen Cohen

 

Cohen obviňuje USA, že podkopávají možnost spolupráce s Ruskem v Sýrii, na Ukrajině, zároveň zvýšují vojenskou přítomnost NATO v blízkosti Ruska a ponoukají ruské "jestřáby".

Stephen Cohen, americký politolog

9.květen 2016 - 01:12

 

O nové studené válce diskutovali do The Nation píšící profesor Prinstonu Stephen F. Cohen a rozhlasový moderátor John Batchelor. Cohen upozornil, že v posledních dvou týdnech Obamova administrativa podkopává spolupráci s Moskvou na třech frontách studené války.

 

Odmítla přijmout přesvědčivé argumenty prezidenta Putina, že syrská armáda a její spojenci – jsou jedinou účinnou pozemní silou působí proti Islámskému státu (kdy se události točí kolem klíčového města Aleppo), Washington a k němu poslušný tisk odsuzuje syrsko-ruskou kampaň proti „umírněným" bojovníků proti Asadovi, včetně příliš mnoha džihádistům. Ženevské mírové rozhovory, z nichž se dohodli Kerry a Lavrov, byly v ohrožení.

 

Pokud jde o konfrontaci na Ukrajině, která pokračuje na pozadí toho, jak se tato země potápí do hlubší politické a hospodářské krize, je nejlepší nadějí na ukončení občanské války a války v zastoupení, dohoda z Minsku. Nicméně, jejich plnění bylo v OSN téměř zmařeno, když americká vyslankyně Samantha Powerová uvedla, že požaduje od Ruska vrátit Krym (o němž ve skutečnosti není v minských dohodách ani zmínka). Přičemž v Evropě má veřejné mínění tendenci zrušit sankce proti Rusku - přinejmenším o tom vypovídají výsledky nizozemského referenda o přijetí Ukrajiny do Evropské unie a hlasování ve francouzském parlamentu v otázce sankcí. Nicméně, Obamova administrativa - a to nejen velvyslankyně Powerová, ale sám osobně prezident Obama - se aktivně zapojují do lobování, a snaží dosáhnout zachování sankcí, o nichž se bude jednat  letos v létě.

 

Cohen: Proč Obama úmyslně žene vztahy s Ruskem do studené války?!

 

Přičemž Američany vedená aliance NATO pokračuje v budování své pozemní, námořní a vzdušné síly na ruské hranici, a v jejich blízkosti. Není divu, uvádí Cohen, že v reakci Moskva vysílá své letouny k americkým lodím projíždějícím poblíž ruské námořní základny v Kaliningradu. Přitom je  zvláštní, že Washington a Brusel, ačkoliv dvě desetiletí v řadě přeskupovaly své síly na ruskou hranici a nyní zvyšují svoji vojenskou přítomnost v regionu, obvinily Moskvu z „provokací proti NATO".

 

Kdo tady „provokuje" a kdo proti komu „projevuje agresivitu"? ptá se Cohen. Podobné akce NATO  mohou pouze vybudit ruské vzpomínky na německou invazi v roce 1941 - to jest k poslední epizodě, kdy se tyto nepřátelské vojenské síly hrnuly na ruské hranice.

 

Kromě toho Cohen připomíná silnou kremelskou frakci, která již dávno tvrdí - samozřejmě za zavřenými dveřmi - že Západ pod vedením Američanů připravuje plnohodnotnou „horkou válku" proti Rusku. Tito lidé věří, že Putin nepřipravil zemi správně na válku - ani v domácí politice nebo v zahraniční.

 

V posledních dvou týdnech vyplaval ruský politický boj na povrch, kdy tři čelní představitelé ruské elity obvinili Putina, že jeho vláda v čele s Dmitrijem Medveděvem je „pátou kolonou". Tato frakce se nesnaží svrhnout Putina - nemá alternativu a má příliš vysokou míru důvěry (více než 80%) - ale chce změnu vlády a politiky. To vyžaduje mobilizaci ekonomiky v sovětském duchu příprav na válku a aktivnější vojenskou politiku v zahraničí - zejména na Ukrajině.

 

Na konci Cohen klade otázku: Pohybuje se vedení USA a NATO k válce s Ruskem nevědomky nebo aktivně podporuje konflikt?

 

(kou, prvnizpravy.cz, thenation.com, fo