Mnichovský soud ke změně stanov SL

Studijní text

Odpůrci novely, s představitelem žalobců Ingolfem Gottsteinem, předsedou Witikobundu, reagovali s potěšením na tento rozsudek. "Vyhráli jsme," řekl Gottstein. Nicméně, ne pouze žalobce byl potěšen, ale i žalované vedení SL.  Z čeho se Posselt hlavně radoval, bylo zjištění, že  většina která hlasovala pro novelizaci stanov, byla více než adekvátní." Rozsudek zakládá jistotu, že návrh na konci února 2015 nebyl proti řádu, a proto je změna jen "formálně neplatná", obsah návrhu však "není neplatný". To znamená: Tato změna je ze stolu – nicméně jen dočasně. Spolkové vedení SL již rozhodlo znovu předložit původní nezměněný text k hlasování Spolkovému shromáždění koncem února. V případě, že změna bude znovu přijata, bude si Gottstein znovu  proti němu stěžovat. Jeho právník zastává názor, že Spolkové shromáždění totiž nadále není oprávněno rozhodovat o takové "změně účelu".

 

Rozhodnutí soudu o změně stanov z pohledu SL

Studijní text

Předseda výboru pro vnitřní věci sudetoněmeckého spolkového shromáždění, Günter Reichert, předložil názory sudetských Němců na rozsudek okresního soudu v Mnichově 1 následujícím způsobem:

 

1. Shrnutí

Soud

a) přešetřil požadavek žalobců, vyhlásit změnu stanov jako neplatnou, takže nemůže být zapsána do rejstříku, z procesních důvodů;

b) žalobci předložené zjištění neplatnosti věcného obsahu změny novely § 3 stanov zamítl;

c) uložil náklady na soudní spor - čtvrtinu žalobcům a tři čtvrtiny SL.

 

2. Zdůvodnění rozsudku o změně stanov

Při stanovování svého rozhodnutí podle zákona soud - po projednání formálních náležitostí pro povolení soudního řízení - v první otázce řešil, zda rozhodnutí o změně stanov  formálně, i obsahově, je zákonné či neplatné, s následujícími výsledky:

 

a) provedení změny stanov požaduje "žádnou změnu účelu (SL) ve smyslu § 33 odst. 1 věta 2 BGB, ke které je potřebný souhlas všech členů (SL). Bylo shledáno, že základní účel (SL) hájit význam a zájmy sudetských Němců, nebude změněn. " Soud tak potvrzuje obsahovou část změny stanov SL za platnou.

 

b) Pokud jde o otázku, jaká většina může rozhodnout o změně stanov SL, označuje soud za nesporné, že Spolkové  shromáždění rozhodlo změnit stanovy "s většinou přítomných". 

 

3. Formální neplatnost změny stanov

Zjištění soudu k formální neplatnosti novely odkazuje na skutečnost, že Spolkové shromáždění hlasovalo dne 28 2. 2015 o rozhodnutí Spolkového předsednictva, které bylo den předtím učiněno, na základě podnětů od členů shromáždění, formálně korektně a včas.

 

4. Následný postup

Spolkové předsednictvo Sudetoněmeckého landsmanšaftu se usneslo 30. 1. 2016, že nedošlo k zrušujícímu rozsudku městského soudu Mnichov 1  a nezměněná podoba pozměňovacího návrhu stanov, přijatá dne 28. 2. 2015, v § 3 stanov, bude jako návrh formálně a termínově korektní předložena 1. zasedání XVI. Spolkového shromáždění 27/28. 2. 2016.

 

Sudetenpost, 11.2.2016

 

Volný překlad pro České národní listy P. Rejf