Mladí Češi chtějí prolomit tabu

Ve svém seriálu " soused " vysílá bavorské televize v neděli pořad "Mladí Češi a sudetoněmecká minulosti " .

Jaká je historie obce, kde jsem vyrostl? Jak zde dříve žili? Tyto a podobné otázky zůstaly po vyhnání sudetských Němců v letech 1945 a 1946 po několik desetiletí u mnohem mladších obyvatel v současných českých příhraničních regionech nezodpovězeny - i proto, že se na ně neodvážili zeptat. Dalším důvodem bylo to, že ti co přišli, neměli žádný vztah k jejich novému domovu a takové otázky nebyly politicky žádoucí.

70 let po vyhnání kladou mladé generace nyní přesně takové otázky. Chtějí, aby svým vlastním dětem později mohli sdělit , jakou historii měla jejich vesnice. Nils Kopp informuje o projektu, v němž si mladí Češi dali za cíl zlomit tabu a podívat se na dosud skrytou stranu dějin své země .

Neděle 29.listopadu , 17.30 až 18.00 hodin , Bavorská televize.

Sudetendeutsche Zeitung, 27.11.2015, str.4

 

Poznámka:

Pokud by mladí Češi se skutečně pídili po minulosti obcí, zřejmě především těch v pohraničí, kde žijí, museli by přijít na strašné věci, které koncem 30. let a v první polovině 40. let 20. století se tam staly.

Češi a němečtí antifašisté tam byli napadáni, surově biti, někdy i zabíjeni, pak i vyháněni. Češi v obcích v českém pohraničí, které Německo násilně připojilo k říši, neměli žádná menšinoví práva. České školy tam byly rušeny, rovněž tak české knihovny, spolky. Někde bylo i těžké mluvit česky na veřejnosti. Čeští sedláci postupně přicházeli o své  zemědělské usedlosti a čeští vlastníci o svůj majetek. A to nejhorší nakonec. Celkem 360 tisíc našich lidí přišlo o své životy rukou Němců, statisíce jich bylo v koncentrácích a na otrockých pracích v Německu. Zfanatizovaní a znacizovaní henleinovci byli údernou pěstí nových hitlerovských pořádků.

Tak to je to tabu, které by mladí Češi měli odstranit.

Mladí Němci, především ti, jejichž předkové byli z Československa odsunuti, by toto tabu měli také konečně prolomit. S chutí do toho a půl je hotovo!

 

Uvidíme, zda Sudetendeutche Zeitung a bavorská televize se připojí k odhalování pravdy nebo budou dále bájit a předělávat dějiny.