Místopředseda Evropské komise má obavy, že si Putin s Trumpem rozdělí Evropu

Anton Orlovskij

Nizozemský politik a místopředseda Evropské komise Frans Timmermans má značný zmatek ve svých postojích týkajících se vztahů s Ruskem, což je vzhledem k současné politické realitě Evropy typické.

 

Podle Timmermanse Rusko bylo, je a také bude „sousedem Evropy, a je proto nutné s ním vést dialog“. Holanďan si nicméně představuje, že jednat s Ruskem by se mělo z pozice síly. Jestli však dnes Evropa takovou sílu má, to je velká otázka – a místopředseda Evropské komise uvažuje podobně.

 

Domnívá se totiž, že Rusko ani USA nechtějí vidět Evropu silnou. Postoje Kremlu je prý přitom schopen pochopit, protože Evropská unie se těsně přiblížila až k hranicím Ruska.

 

Pokud máme jeho vyjádření přeložit z diplomatického jazyka do běžného, pak tento evropský byrokrat řekl přibližně to, že EU je příliš slabá na to, aby s Ruskem hovořila z pozice síly. Sdělil i své obavy z toho, že Putin s Trumpem si Evropu mezi sebou rozdělí a Bruselu se nebudou na nic ptát.

 

A pokud Timmermans chování Putina plně chápe, pak jednání Trumpa nevnímá jinak než jako zradu.

 

V něčem má Holanďan pravdu. Jak Putin, tak Trump vidí prioritu v rozvoji dvoustranných vztahů s jednotlivými evropskými státy, z čehož jednoznačně vyplývá oslabení role Bruselu.

 

Vždyť předpokládat, že silná EU znamená automaticky silnou Evropu, je blud. Bruselští byrokraté hájí především zájmy německých a francouzských elit, zatímco zbytek Evropy se musí spokojit jen „se zbytky z panského stolu“.

 

Není proto divu, že na čele boje Evropy proti Rusku stojí právě Merkelová a Hollande. Dlouho ale tento boj trvat nebude – už letos se vlády v Paříži a Berlíně chopí jiní politici. A to je důvod, proč se většina evropských špičkových politiků momentálně snaží lavírovat mezi Moskvou a Washingtonem. Timmermans je toho zářivým příkladem.

 

Vyhlídky takových „her“ však nejsou zrovna nejoptimističtější. Naději, že to pro ně skončí dobře, mají evropští byrokraté pouze jednu – Trumpův impeachment.

 

A je jen příznačné, že německý tisk „pracuje“ na tomto scénáři s nadšením a zápalem amerických médií. I tak je ale šance, že tyto ubohé informační útoky Trumpovi nějak ublíží, prakticky mizivá.

 

To spíš EU se díky chování svých byrokratů a médií dostane již koncem letošního roku až na hranu úplného rozpadu.

 

Anton Orlovskij

18. březen 2017

Zdroj: politikus.ru

Překlad: mbi, Eurasia24.cz