Ministerstvo spravedlnosti chystá další omezení svobody slova

– už nebudeme moci nadávat vůbec na nikoho!

 

Když jsem poprvé viděl na webu ceska-justice.cz článek s názvem „ČR zavádí trestný čin hanobení životního stylu třídy i podněcování nenávisti k homo, trans a asexuálům„, myslel jsem si, že jde o aprílový žert. Ale pak jsem se podíval na web Ministerstva spravedlnosti a zjistil jsem že ne. Takhle si asi soudruzi cinkající na Václaváku klíčema v ¨89 nepředstavovali. Přestává sranda. Pokolikáté už?

 

O co tedy konkrétně jde?

 

Důvodová zpráva vysvětluje, že se jedná o implementaci nařízení Evropské unie, avšak z roku 2008, takže nejde o nic, co by bylo na základě aktuální potřeby vytvořeno z iniciativy rusofobního a pro-imigrantského ministra Pelikána (ANO), ale co bylo již dlouho připraveno v centrále EU, aby invaze migrantů proběhla bez keců veřejnosti. Pravděpodobně se však v EU podivili, že neplníme jejich rozkazy a tak musel Pelikán zatlačit, aby se s tím konečně něco udělalo. A tak Ministerstvo spravedlnosti navrhlo změnu Trestního zákoníku, tj zákona č. 40/2009 Sb u těchto paragrafů:

 

§ 355 Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob

 

§ 356 Podněcování k nenávisti nebo násilí vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod

 

Zákony po změně budou vypadat následovně, s tím, že přidaná slova jsou označena červeně:

 

    § 355 Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob

 

    (1) Kdo veřejně hanobí

 

        a) některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo

        b) skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině nebo třídě, národnost, politické přesvědčení, sexuální orientaci, pohlavní identitu, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání,

 

    bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

 

    (2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1

 

        a) nejméně se dvěma osobami, nebo

        b) tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem.

 

      § 356 Podněcování k nenávisti nebo násilí vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod

 

     (1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti nebo násilí vůči skupině osob nebo jednotlivci pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině nebo třídě, národnost, politické přesvědčení, sexuální orientaci, pohlavní identitu, vyznání nebo proto, že jsou skutečně nebo domněle bez vyznání nebo k omezování jejich práv a svobod, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

 

    (2) Stejně bude potrestán, kdo se spolčí nebo srotí k spáchání činu uvedeného v odstavci 1.

 

    (3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,

 

        a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo

        b) účastní-li se aktivně takovým činem činnosti skupiny, organizace nebo sdružení, které hlásá diskriminaci, násilí nebo rasovou, etnickou, třídní, náboženskou nebo jinou nenávist.

 

Třídou je míněna skupina s podobným životním stylem

 

Podle důvodové zprávy však třída není chápana v komunistickém pojetí, kdy byly známy pouze příslušníci dělnické třídy a buržoazie. Jak vyplývá ze zprávy, příslušníkem nějaké třídy je každý. Lidé s podobným vzděláním, životním stylem a příjmy pak vytvoří onu třídu: „Do trestných činů násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci (§ 352) a hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob (§ 355) se doplňuje kvalifikační znak ,třída´, který je nyní obsažen v demonstrativním výčtu vymezení skupin u trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod (§ 356). Podle odborné literatury se třídou chápe typ sociální vrstvy z hlediska sociální stratifikace. Jde tedy o sociálně vymezenou skupinu lidí, kteří mají obdobné sociální pozice a status – životní styl, prestiž, práva, autoritu, ale i majetek, příjmy, vzdělání atd..

 

Změnu dozná i §356 trestního zákona, kam budou dopsáni noví adresáti podněcování k nenávisti nebo násilí v České republice, a to i přesto, že takové podněcování se v ČR prakticky nevyskytuje. „Rovněž se navrhuje doplnit znaky sexuální orientace a „pohlavní identita“.

Co to v praxi znamená?

 

Zatím nám bylo zakázáno nadávat jen na cigány a židy. Teoreticky i na muslimy.

 

Teď budeme mít zakázáno nadávat nejen na buzeranty, pedofily, či zoofily, ale celkově na jakýmkoliv způsobem vymezenou skupinu. Např. na bankstery, oligarchy, politiky, sluníčkáře, pražskou kavárnu, rusofoby, eurohujery, lžimédia, právníky, lichváře, fízly, imigranty, farmaceutické traviče, Agrofert nebo na vydřiduchy z nějaké firmy, apod. Paradoxně definice platí i na třídy typu zloději, feťaci, či zločinci jakéhokoliv druhu.

 

Pokud budeme chtít nadávat na jednotlivce, tak tam již platí Zákon na ochranu osobnosti.

 

To znamená, že už nebudeme moci nadávat vůbec na nikoho, i kdyby nás vraždil, v jednom kuse okrádal a stahoval z nás kůži za živa!

 

Úvahy, že při platnosti tohoto zákona už nebude moci JXD nadávat na konspirační teoretiky a biomatky a sluníčkáři na xenofoby, opravdu nejsou na místě.

 

Jediné, co budeme moci dělat, je držet hubu :-(

 

 

Novela zákona ještě není schválena

 

Vzhledem k tom, že tato novela ještě není k nalezení na webu Poslanecké sněmovny, tak lze předpokládat, že ji teprve připravilo Ministerstvo spravedlnosti, které ji pak bude prosazovat v Poslanecké sněmovně jako vládní návrh. Nicméně důvodová zpráva uvádí, že je třeba tuto novel schválit co nejrychleji, tj. v 1. čtení a to vzhledem k tomu, že zde popsaná úprava je jen jednou z mnoha úprav v novele Trestního zákoníku a ty další se týkají mj. financování a podpory terorismu, tak důvodová zpráva uvádí následující:

 

    Předkládaná novela je velmi naléhavá, neboť pokud by nebyla urychleně schválena, FATF zařadí Českou republiku do skupiny jurisdikcí s nedostatečnými opatření v boji s financováním terorismu, což bude mít řadu politicko-ekonomických důsledků. Pokud nebude Česká republika v tomto směru splňovat mezinárodně stanovené požadavky, bude to mít velmi pravděpodobně vliv na tzv. „rating“ České republiky ze strany mezinárodně uznávaných agentur, které hodnocení FATF berou velmi vážně. Výrazně se tím ovlivní posuzování rizikovosti a důvěryhodnosti země ze strany zahraničních společností a investorů. Důsledkem toho pravděpodobně dojde k významnému zhoršení přístupu národních finančních institucí na mezinárodní trhy a k omezování či blokování obchodů českých společností na mezinárodním poli. Takové změny by zcela jistě měly v konečném důsledku významný vliv i na hospodářské výsledky celého státu. Proto se navrhuje projednat tento návrh zákona podle § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění zákona č. 40/2007 Sb., tedy aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyslovila s tímto návrhem zákona souhlas již v prvém čtení.

 

 

 

Pište poslancům a senátorům ještě dnes, že s tímto návrhem nesouhlasíte a že tu nechcete mít totalitní stát s absolutní cenzurou!

Autor: Jan Korál

nwoo.org