Měli podíl na hrůzách nacismu, dostávají penzi pro válečné oběti.

Německá zpráva šokovala historiky

 

Až 50 tisíc osob spoluodpovědných za hrůzy 2. světové války pobírá zvláštní penzi pro takzvané "válečné oběti", které odsouhlasilo v roce 1950 tehdejší západní Německo. Mezi 4,4 miliony příjemců však byli kromě civilistů zraněných při bombardování také příslušníci SS střežící vyhlazovací tábory. Desítky tisíc takových lidí měli podle zákona z roku 1998 o tyto důchody přijít. Ve skutečnosti o důchod v letech 1998 až 2013 přišlo ale pouze 99 osob.

 

Berlín/Jeruzalém - Desítky tisíc Němců potenciálně zapojených do nacistických válečných zločinů zřejmě pobíralo zvláštní invalidní důchody, navzdory změnám schváleným před téměř 20 lety. Vyplývá to z oficiální zprávy, která byla v úterý podle agentury AP v tichosti zveřejněna na webu německého ministerstva práce.

Na Terezín vzpomínám s nostalgií, peklo přišlo až v koncentrácích, říká česká Anna Franková Na Terezín vzpomínám s nostalgií, peklo přišlo až v koncentrácích, říká česká Anna Franková číst článek

 

Zjištění šokovalo Centrum Simona Wiesenthala, které je mezinárodní židovskou organizací pro lidská práva a nese jméno po slavném "lovci nacistů" usilujícím postavit před soud nacistické válečné zločince.

 

Změny německého zákona přijaté v roce 1998 měly podle původních očekávání odebrat důchody až 50 tisícům osob (spolu)odpovědných za "zločiny proti zásadám lidskosti nebo právního státu". Podle kontroly zkoumající období let 1998 až 2013 však o důchod přišlo pouze 99 osob.

 

Takto nízký počet je podle zprávy zadané ministerstvem práce důsledkem souběhu několika problémů. Kvůli nedostatečné digitalizaci důležitých dokumentů a právním obtížím se jako komplikované prý ukázalo už jen samotné přezkoumávání desítek tisíc případů. Zpráva ale zároveň připouští, že někdy byl na vině i malý zájem sankce uplatnit.

 

 

"Výsledky jsou neuvěřitelným zklamáním," prohlásil ředitel Wiesenthalova střediska v Jeruzalémě Efraim Zuroff. "Nikdy bych si ani ve svých nejhorších nočních můrách nepomyslel, že to číslo bude tak nízké," dodal.

 

Ministerstvo práce sdělilo AP, že zpráva odhaluje, že očekávání z roku 1998 "bezesporu nebyla naplněna," ale odebrání důchodů je prý "stále možné v budoucnosti".

 

V roce 1950 odsouhlasilo tehdejší západní Německo zvláštní penze pro takzvané "válečné oběti". Tehdy na tyto platby dosáhlo přibližně 4,4 milionu osob. Mezi příjemci byli civilisté zranění při spojeneckých bombardováních, ale i příslušníci SS střežící vyhlazovací tábory. Podporu pobírala i vdova po jednom ze strůjců holocaustu a bývalém říšském protektorovi Reinhardu Heydrichovi.

 

V roce 1998 přijímalo příspěvek ještě přibližně 940 tisíc Němců. Analytici ministerstva práce zjistili, že jen v osmi spolkových zemích mezi nimi bylo 23 501 bývalých příslušníků jednotek SS. Ve stejné době vyvrcholilo pobouření, že pravděpodobní váleční zločinci dostávají kompenzace, zatímco mnohé z jejich obětí ne. Pravidla byla proto tehdy změněna, aby se příspěvek nevztahoval na provinilé nacisty.

 

autor: ČTK

aktualne.cz