Média oznámila, že jeden z vůdců IS pronikl do Evropy se 400 teroristy

 

© AFP 2016/ Bulent Kilic Svět 19:03 03.01.2017Získat krátkou URL 81215130

 

Skupina bojovníku IS, mezi kterými je jeden z vůdců teroristické skupiny (zakázané v Rusku), pronikla ze Sýrie do Evropy jako běženci, uvádí Daily Mail s odvoláním na zdroje v italských speciálních službách. V čele této skupiny je albánský džihádidsta Lavdrim Muhadžeri, jeden z vysoce postavených velitelů IS, známý také pod jménem Abu Abdullah al Kosova.

 

Mezi údajnými cíli teroristů je řada státních organizací v Kosovu a také srbské pravoslavné kostely. V listopadu bylo na území samozvané republiky Kosovo a Albánie zadrženo 19 lidí podezřelých z přípravy teroristických útoků v regionu a spojení s IS. Mezi plánovanými útoky byl atentát na fotbalovém zápase Albánie — Izrael 12. listopadu. Podle speciálních služeb akce zadržených řídil Lavdrim Muhadžeri, kterého balkánská média nazývají kosovským Džihad Jonem. 27letý rodák Makedonie Muhadžeri se objevil v Sýrii na konci roku 2012 a několikrát byl zachycen na propagandistických videích IS. Zval Albánce, aby se připojili k teroristické skupině, uvádí se v článku. Na internetu zveřejňoval fotky, na kterých uřezává hlavu zajatci a také video, na kterém zabíjí člověka výstřelem z granátometu.  

 

Podle tvrzení zdrojů v italských speciálních službách, džihádisté masivně přijíždějí do Evropy a na Balkán. Některé zachytí speciální služby, ale mnohým se podaří proklouznout nepozorovaně přes hranice. Příkladem toho, že hranice nejsou nepřekonatelnou překážkou, slouží samotný Muhadžeri, který přijel ze Sýrie do Kosova v roce 2013, ale podařilo se mu tajně odjet z Evropy dříve, než ho mohli zatknout, uvádí Daily Mail. ... 130

 

Číst dál: https://cz.sputniknews.com/svet/201701034459948-media-vudce-IS-Evropa-400-teroriste/