Lídrům Ruska, USA a Číny navrhli setkat se na Krymu

© Sputnik/ Sergey Malgavko

 

Krym se může stát místem pro vypracování nového světového pořádku s účastí lídrů tří vedoucích zemí: Ruska, USA a Číny, říká zpráva organizace krymsko-čínské spolupráce Krym-Zhōngguó.

 

Organizace konstatuje, že principy fungování světa, které byly vytvořeny spojeneckými velmocemi v roce 1945 na konferenci na Jaltě ztratily v současné době svoji aktuálnost. Ve světě se formují nová centra síly a mění se sféry vlivu.

 

Jižní pobřeží Krymu

© Sputnik/ Vasiliy Batanov

Nejvyšší představitel Krymu prohlásil, že status poloostrova nezávisí na postoji Trumpa

„Dodržování ustanovených, ale zastaralých dogmat a stereotypů vede k rostoucímu vzájemnému nepochopení, zesílení mezinárodního napětí, vzniku a rozšíření konfliktů. Systém lokálních bloků se začíná stávat práce neschopným. Přišel čas globálních dohod. Vidíme nezbytnost v setkání lídrů zemí, na kterých závisí svět. Organizaci konference Jalta 2.0 považujeme za možnou, nezbytnou a ospravedlněnou," stojí ve zprávě.

 

Provést takovou konferenci na Jaltě experti organizace považují za symbol a za smysluplnou.

 

„Vyzýváme lídry zemí, aby se scházeli na Krymu, inspirovat se činy velkých předků a ustanovit základy nového světové pořádku, které by garantovaly mír, bezpečnost, rozvoj a prosperitu," stojí ve zprávě.

 

Nový formát konference vidí organizace tak, že by se jí účastnil ruský prezident Vladimir Putin, americký prezident Donald Trump a předseda Čínské lidové republiky Si Ťin-pching.

...

901