Lidové republiky prchají před ukrajinskou apokalypsou

 Anton Orlovski

 

Ukrajinu již dlouhou dobu provázejí těžké časy, bude ale ještě hůř. Až se tento stát začne rozpadat a jeho občané dojdou k závěru, že jediným řešením je opustit Ukrajinu jako státní útvar, pak teprve nastane skutečná „apokalypsa“.

 

Zatím jsou po vzoru Krymu připraveny vstoupit do Ruské federace jako její součást Doněcká a Luhanská lidová republika.

 

V minulých dnech, během slavnostních akcí věnovaných Dni celokrymského referenda v roce 2014 a Dni znovusjednocení Krymu s Ruskem, vystoupili představitelé DLR a LLR s (pro kyjevskou vládu zdrcujícími) prohlášeními.

 

Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij prohlásili, že blokádu Donbasu ze strany Kyjeva chápou a hodnotí jako uznání nezávislosti obou republik.

 

Z jejich vystoupení jasně vyplynulo, že poté, co ukrajinský prezident Petr Porošenko oficiálně přikázal přerušit nákladní dopravu mezi Ukrajinou a územím, které Kyjev nekontroluje, deklaroval vlastně tímto aktem svobodu – tedy nezávislost DLR a LLR. „Blokádu můžeš vyhlásit jen tomu, koho uznáváš,“ zdůraznil Zacharčenko.

 

Během vystoupení také zaznělo, že v nejbližší době budou oba funkcionáři na území DLR a LLR po vzoru hlasování na Krymu iniciovat uskutečnění referenda. „Nejen, že předpokládáme, my si jsme jistí, že se takové referendum opravdu uskuteční,“ uvedl Igor Plotnickij.

 

A jak nedávno sdělil novinářům tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, Moskva sice nemá zpracován písemný scénář týkající se možného včlenění DLR a LLR do Ruské federace, přesto však takovou budoucnost nelze vyloučit.

 

Není však ani vyloučeno, že s řešením otázky včlenění DLR a LLR do RF se nebude spěchat. Podle výsledků referenda může vůči realizaci tohoto záměru vzniknout příliš mnoho vnějších překážek.

 

Je třeba si uvědomit, že nezodpovědní politici v Kyjevě jen těžko přijmou odtržení obou republik od Ukrajiny jako fakt a že Západ by tím získal nový důvod pro zostření sankční a informační války s Moskvou.

 

Na druhou stranu je faktem, že jen těžko by prohlášení o tom, že DLR a LLR usilují o referendum, nenašla žádnou odezvu. Velmi pravděpodobně se o tom v (politických) kuloárech mluví už dávno.

 

Anton Orlovskij

 

Zdroj: Politikus.ru

 

Překlad: mbi, Eurasia24.cz