Leták „Sudety byly a opět budou německé“

 

jsme dostali a-mailem 22.4.2017. Byl uvozen následujícími slovy:
„Pokud navštívíte Žitavu může se Vám stát, že za stíračem Vašeho auta najdete leták,který Vám přikládám. Henlajnovci se opět ozývají… Zatím jsou to jen letáky, později může se stát, že budete mít propíchnuté pneumatiky. Tak pozor!“

 

Z uvedeného vyplývá, že leták byl a je v Žitavě rozšiřován v současnosti. Pokud však si pozorně přečtete text letáku, můžete přibližně určit dobu jeho vzniku. Je v něm uvedená věta: „Skoro šedesát let uplynulo od doby, kdy jste nám uloupili naši vlast.“ Z toho usuzujeme, že šlo o leták staršího data, který vznikl někdy na jaře v roku 2005. Ti, co ho rozšiřovali, pokud nešlo o náhodnou akci jednotlivce,  využili ho tak, že jej dali, podobně zřejmě jako některé další, za stěrač auta, v tomto případě s českou SPZ. To je možné.

 

V takovém případě bychom dělali v současnosti zbytečný rozruch. Můžete to však být i jinak. Starý leták byl okopírován, nenašel se vhodný autor, který by ho novelizoval, a je v současnosti dále šířen v původním znění. To je pravděpodobnější možnost. Ať je to již tak nebo onak, v letáku odeznívají názory a stanoviska mnohých landsmanů, takže text může posloužit k tomu, abychom si znovu uvědomili, jaký vztah k dějinám, k nacistické minulosti a především k nám mají četní sudeti. Již proto bychom měli leták číst pozorně bez ohledu na dobu jeho vzniku. Poctivě však musíme zájemcům o text letáku nejdříve říci, že je staršího data.

J. Kovář