Letadlové lodě přinášejí mír. Na co se připravuje KLDR

18.04.2017

Marija Baljabina

 

Korejsko-americká aliance je ve své řadě opora míru a rozkvětu Korejského poloostrova. Tudíž to není sjednocení Korejí, není to dialog se sousedy, ale aliance s Američany, kteří, nezapomeňte, poslali ke korejskému pobřeží své letadlové lodě. To je doopravdy rázné poselství míru, které je navíc doprovázeno zrychleným tempem výstavby protiraketové obrany v Jižní Koreji. Od těchto mírumilovných záměrů se už nechvěje pouze poloostrov, ale celý region.

Tak či onak, Spojené státy, jež od KLDR odděluje celý oceán, jsou teď nejvíce ponořeny do této situace. Snaží se do své hry zapojit i Čínu v naději, že Peking začne tlačit na Pchjongjang.

Asi pro větší přesvědčivost západní média začala ve stopách jihokorejských informačních agentur děsit svými zprávami: děsivé testy, „opovážlivé demonstrace" zbraní na přehlídce a teď zase vytvoření „speciálních taktických jednotek."

Tento nový výraz si novináři přečetli v severokorejských novinách a došli k závěru, že to bude reakce na americké a jihokorejské speciální síly, jež si pro každý případ cvičí likvidaci politického vedení KLDR. Oni jsou tedy samozřejmě správní hoši, ale když přesně to samé dělá Pchjongjang, tak to je velmi špatné. Nicméně zda se doopravdy bude jednat o takovéto „speciální jednotky" a zda vůbec budou vytvořeny, jsou pouze dohady, které nelze s jistotou ověřit. Sotva se o to ale bude někdo snažit. Cílem takových zpráv není informovat, ale vytvořit správné informační prostředí — je nutné přeci přijít s důvodem, proč posílat letadlové lodě.

Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce