L. Zaorálkovi, ministru zahraničních věci ČR, dotazy na základě zákona o svobodném přístupu k informacím v platném znění z 18.10. 2015

 

 

Vážený pan

PhDr. Lubomír Zaorálek,

ministr zahraničních věcí,

Loretánské náměstí

Praha 1

                                                                                                                                 

18.10.2015

 

 

Věc: Dotazy na základě zákona o svobodném přístupu k informacím v platném znění

 

 

Vážený pane ministře,

 

dne 7.10.2015 jsme se obrátili na pana B. Sobotku, předsedu vlády ČR, s peticí. Z Úřadu předsednictva vlády nám sdělili, že odpověď na V. část předmětné petice, vzhledem k odvolání na zákon č. 106/1999 Sb., aktualizovaný 15. 1. 2015, o svobodném přístupu k informacím, přísluší k vyřízení MZV ČR.

 

Z uvedeného důvodu se na Vás obracím s prosbou o odpověď na dále vznesené otázky.

 

I.

 

„Strategický dialog mezi ČR a SRN

Svého času jste mluvil o tzv. strategickém dialogu, který má proběhnout mezi ČR a SRN. Uvedl jste, že na jeho přípravě pracují ministři zahraničních věci obou uvedených států.

 

Vzhledem k tomu, že Vaše vláda nás často nemile překvapí svými skutky, zčásti přejímá nejen terminologii, ale i některé požadavky SL, bylí bychom rádi, kdybyste naši veřejnost o tomto strategickém dialogu informoval a poskytl nám alespoň základní údaje o chystaném kroku.

 

Jeho nepříjemným předznamenáním jsou výroky a chování některých ministrů Vaší vlády, např. pana D. Hermana, pana P. Bělobrádka, pana L. Zaorálka a paní M. Marksové, jež jsou částí naší veřejnosti považováni za sudetomilné a germanofilní.

 

Pokud věříte tomu, že vztahy česko-německé jsou v současnosti tak dobré, jak nikdy před tím, pak sám sebe uvádíte v omyl. Především, jak jsme přesvědčeni, jsou tyto vztahy nevyvážené, z čehož má prospěch SRN, nikoliv ČR. V těchto vztazích zoufale chybí princip reciprocity. Pokud česko-německé vztahy nebudou rovnoprávné, považujeme nastartování strategického dialogu mezi oběma státy za předčasné.

 

Otázka: Můžete nám, i v souladu se zákonem č. 106/1999 Sb. aktualizovaným 15. 1. 2015. o svobodném přístupu k informacím, podat alespoň základní údaje o předmětném strategickém dialogu, o jeho cílech? Doufáme, že nechcete transformovat ČR v 17. zemi SRN?“

(Z petice B. Sobotkovi ze 7.10.2015)

 

II.

 

V německy psaném tisku jsem před jistou dobou získal informaci, že v Černínském paláci, kde se nalézá Vaše ministerstvo, schůzovali představitelé Zemského shromáždění Němců v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Dokonce novinová zpráva uváděla, že schůze se konala v „Hodovní místnosti" ministerstva.

 

V souladu s výše uvedeným zákonem se ptám:

 

1. Je pravda, že na MZV ČR schůzovali představitelé Zemského shromáždění Němců v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, ať již v Hodovní síni, či jinde v sídle MZV ČR?

 

2. Pokud skutečně schůzovali výše uvedení na MZV ČR, jaký důvod vedl ministerstvo k pronajmutí místnosti, jakou částku zaplatili za pronájem místnosti (č. faktury a den fakturace)?

 

3. Poskytlo Vaše ministerstvo v nedávné době místnost některému spolku zahraničních krajanů, nebo nějakému českému vlasteneckému sdružení, který se zabývá např. i česko-německými vztahy?

 

4. Jak MZV ČR pomáhá našim krajanům na Ukrajině k vystěhování do vlasti a jaké konkrétní kroky v tom směru činí? Kdy budou naši krajané, podle zpráv tisku se jedná až o téměř 1000 lidí, konečně přesídleni do ČR a za jakých podmínek? Proč celá akce přesídlení našich krajanů se časově již přespříliš dlouho vleče, z jakých důvodů? Zatímco migranti přecházejí nelegálně naše hranice, kdy uznají za vhodné a kde uznají za vhodné, aniž by se někoho ptali a hned je jim poskytována potřebná péče, naši krajané musí čekat a čekat. Nejde o zvýhodňování migrantů, kteří k nám přicházejí ze své vůle, oproti našim krajanům na Ukrajině?

 

5. Řady akcí tzv. sudetoněmeckého lansdsmanšaftu (SL), např. sjezdů SL, Dní vlasti, např. v Rakousku, se zúčastňují, podle informací německy psaného tisku, i naši diplomaté. Pokud ano, informují Vás o průběhu akcí, zvláště pokud jde zájmy republiky a jejího dobrého jména? Konkrétně mám na mysli zejména Den vlasti 2015, který se konal v Rakousku dne 13.9. v Klosterneuburgu. A jaké kroky jste v zahraničí v souvislosti s těmito informacemi učinil?

 

 

Velmi Vám děkuji za odpovědi na výše uvedené otázky.

 

 

 

 

 

S úctou

 

Ing. Pavel Rejf, CSc