Kurz na východ USA - budou provádět kulturní programování Číňanů

© AFP 2016/ Bill Wechter

 

Ministerstvo zahraničních věcí USA se chystá provést přednášky pro obyvatele Číny, aby jim vysvětlilo politiku a kulturní hodnoty Ameriky, „naverbovalo“ aktivisty a kulturně „naprogramovalo“ mládež této země. Náležitý grant byl publikován na vládním portálu pro zveřejňování informací o žádostech o finanční podporu ze strany Spojených států.

 

Podle tohoto dokumentu, se kterým se seznámila RT, budou organizace, které dostanou grant, vyvíjet činnost na údajné zlepšení vztahů mezi těmito zeměmi.

 

Ministerstvo zahraničí USA přes americké velvyslanectví v Pekingu a generální konzuláty ve městech Čcheng-tu, Kanton, Šanghaj, Šen-jang a Wu-chan hledá nekomerční organizace, které do 28. února 2017 představí projekt na vyučování Číňanů o politických a kulturních hodnotách USA.

 

Podle technického zadání počítá program s neomezeným počtem grantů, kdy na každý z nich vláda USA vydělí 50 tisíc dolarů. V dokumentu se zmiňuje, že s pomocí těchto grantů se americká vláda chystá „rozšířit misi USA v Číně a zlepšit partnerské vztahy" mezi národy těchto zemí, podnikateli a vědeckými institucemi.

 

Hlavním cílem tohoto programu je kulturní programování čínského národa, který, jak je zmiňováno, „je základním kamenem zahraniční politiky USA".

 

„Američtí specialisté budou provádět kulturní programování čínského auditoria s pomocí různých vzdělávacích programů — seminářů a tréninků, výstav, hudebních a divadelních představení," stojí v popisu grantu.

 

Spojené státy aktivně provádějí „kulturní programování" po celém světě. Cílem těchto programů Ministerstva zahraničních věcí USA je údajně „rozšiřování demokratických hodnot" a „rozvoj občanské společnosti v jiných zemích". Američané financují různé „kulturně-vzdělávací" projekty na Ukrajině, v Bělorusku, Indii, ve Vietnamu a na území prakticky všech zemí Blízkého východu.

 

RT dříve informovala, že Ministerstvo zahraničních věcí USA se chystá ukazovat principy americké politiky i obyvatelům Iráku. USA do této země odešlou specialisty, kteří budou rozšiřovat ideje demokracie a principy zahraniční politiky Washingtonu, a také připravovat nové společenské činitele.

 

Poté se američtí demokraté rozhodli rozvíjet občanskou společnost a vysvětlovat strategické cíle USA v Tunisu. Během vykonávání programu se také plánuje poskytovat Tunisanům pomoc při provedení reforem a vykořenění terorismu v zemi.

 

S pomocí projektů „kulturního programování" se Washington pokouší ovlivnit povědomí auditoria země-protivníka, myslí si ředitel centra politických výzkumů Finanční univerzity při vládě Ruska Pavel Salin.

 

„Američané využívají klasický způsob politiky USA za hranicemi. Ministerstvo zahraničních věcí takovým způsobem vytváří „agenty vlivu" u protivníka a snaží se ovlivnit chápání řadového Číňana, je možné říci, že se jedná o politické verbování," myslí si expert.

 

Politolog je přesvědčený o tom, že Američané jsou znepokojeni rostoucím vlivem Číny ve světě a tímto způsobem se pokouší zvětšit svoji přítomnost v této zemi.

Sputnik

125