Kulturní jaro rozkvétá

Tomáš Randýsek (tra)

22. března 2017

 

Dne 30. března, začíná slavnostním otevřením v Ostravě Česko-německé kulturní jaro. U příležitosti 20. výročí česko-německé deklarace a 25. výročí okolí smlouvy mezi oběma zeměmi je připraven rozsáhlý kulturní program v České republice a Německu, který oživí staré spojení a podpoří od konce března novou spolupráci v letošním roce .

 

Jako logo pro kulturní jaře sloužit různým kombinovatelné emotikony - Foto: LE / tra

 

Velká Richterova retrospektiva

Již uznávaným vrcholem kulturního jara bude velká výstava Gerharda Richtera v Praze. První hlavní retrospektivu 80 děl nejvýznamnějších současných německých umělců ve střední a východní Evropě proběhne v Národní galerie ve spolupráci s německým velvyslanectvím a Goetheho institutem v paláci Kinských od 26. dubna do 3. září.

 

„Richter rozumí složitému světu, v němž žijeme,“ říká Milena Kalinovská, kurátorka výstavy, při představení výstavy. Jeho krásné obrazy jsou tedy nejen krásné. To znamená, že vystavené práce se vypořádávají s historií i aktuálním děním, a poskytují přehled o německé historii od roku 1960 až po současnost. Aby bylo možné navštívit výstavu milovníky umění z jiných regionů, je také plánovány kyvadlová doprava z větších měst.

 

Tísnivá historie

Zvláště stresující součást společné historie odráží dětská opera „Brundibár“ od Hanse Krásy a Adolfa Hoffmeistera napsaná v r. 1938. Hans Krása byl schopen zachránit svou partituru v terezínském ghettu, kam byl deportován v r. 1942. Zde byla opera provedena 55-krát a dala mladým hercům krátké rozptýlení. Nicméně skladatel a většina mladých účinkujících  byli deportováni v roce 1944 do Osvětimi a zavražděni. Jako součást kulturního jara studují nyní operu dětské sbory z Prahy a Mnichova, a budou ji předvádět v Mnichovském Prince Regent Theatre 12. června a ve Stavovském divadle v Praze dne 8. července.

 

České Braniborsko (i jiné)

České kultuře v Německu jsou určeny jednotlivé programové body. Bude to třeba připomenutí útěku českých protestantů po bitvě na Bílé hoře v sedmi představeních. Kotevním bodem je Berlínský Rixdorfský obvod, který rostl v důsledku přílivu emigrantů a má  německou a českou čtvrť. Dokonce i dnes je v erbu české městské čtvrti Neukölln  husitský kalich, připomínající tu dobu.

 

Regionální zaměření na německou menšinu

Německá menšina v České republice se účastní na dvou velkých projektech Kulturního jara. Společně s Institutem pro zahraniční kulturní vztahy budou organizovány v červnu v Hlučíně, Trutnově a Jablonci nad Nisou. Kromě toho se bude konat celodenní kulturní festival „Pestrých 20“ ( „Bunte 20“)  v Liberci a Opavě, jako mnohožánrová akce pro všechny obyvatele regionu. Zapojeny budou i školy, školky, Technická univerzita a Vědecká knihovna v Liberci.

 

Regionální zaměření je jednou z hlavních charakteristik Kulturního jara. Hansjörg Haber, chargé d'affaires velvyslanectví, zdůraznil silné regionální identity v Německu a České republice, které budou při programu přínosem. Ministr kultury Daniel Herman také mluvil o základu pro další rozšíření spolupráce. „Vždycky se najdou nové impulsy, potřebné k udržení živého soužití a nedovolící, aby staré zášti vstaly z hrobu.“

Přehled programu kulturního jara je k dispozici na oficiálních internetových stránkách ( zde ) a na Facebooku ( zde ).

 

http://www.landesecho.cz/index.php/kultur/1442-kulturfruehling-blueht-auf

Připravil Ing. Pavel Rejf, CSc.