Křesťanská skromnost a opravdovost v politice


Když KDU-ČSL s „Boží pomoci“, se přesunula o něco málo přes pěti procentní hranici nutnou pro vstup do poslanecké sněmovny, zavládlo v  „křesťanské“ straně nadšení. Ve volebním štábu se rozlévala radost a smích. Nikomu tehdy snad ani nevadilo, že se sice stávají parlamentní stranou, ale s nejhoršími volebními výsledky, přestože katolická církev na ně vsadila jako na svého politického koně. Za úspěchem křesťanských demokratů stály nejen pastýřské listy katolických biskupů, ale celková masivní podpora církve. Jen její volební potenciál lze čítat na desítky tisíc hlasů. Představitelé církve již v době dávno předvolební dovedli pochopit, co v budoucnosti může KDU-ČSL znamenat pro její celkové zájmy, zvláště pak pro restituce.


Nejméně úspěšná parlamentní strana bohužel nedokázala, a dosud toho není schopná, reálně zhodnotit své postavení ve stávajícím stranicko-politickém systému. Nespojovala, jak pan dr. P. Bělobrádek sliboval, ale rozdělovala a rozděluje. S těmi zlými komunisty nechce nic mít. Nebude ve vládě, jíž by nějak KSČM podporovala. Na druhé straně se paktovala se sudetoněmeckým landsmanšaftem. Po pravdě je třeba říci, že již dlouhodobě. S nimi se smiřovala, v tom má snad dokonce i prvenství. O účtu za smíření, který by měl být vystaven našemu národu, se raději v těchto souvislostech nechci zmiňovat.

Nelze však KDU-ČSL upřít, že při tvorbě koaličního programu se v celku pozitivně osvědčila.


V současnosti probíhá mezi politickými stranami možné vládní koalice jednání o rozdělení ministerstev, A hle, nejmenší z nich, svůj podíl na moci si rozhodla vydobýt třeba i vydíráním. Podle volebních výsledků by KDU-ČSL měla být spokojena s dvěma rezorty. Pan Bělobrádek označuje tento podíl za nedůstojný a chce ještě ministerstvo zemědělství, a to dokonce pro sebe. Je zemědělcem srdcem i duší, potřebné geny zdědil po předcích z Hané. Podle jeho prezentace není nikdo lepší na tento post. Vedení osvědčené a dobře známé Agrární komory ČR si však myslí zcela něco jiného. Za vhodného kandidáta na funkci ministra zemědělství nepovažuje ani Bělobrádka, ani Jurečku a Šilara.

To však Bělobrádkovi nepřekáží, aby ve snahách získat ministerstvo zemědělství nepokračoval. Na první pohled se může jeho počínání jevit jako obyčejná namyšlená chamtivost. Myslím si však, že za tím je zcela něco jiného, zcela chladný kalkul. O co tedy jde? Od 1. ledna 2013 nově Státní pozemkový úřad vykonává jako právní nástupce Pozemkového fondu ČR roli povinné osoby dle zákona č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, a přijímá výzvy oprávněných osob k vydání zemědělských nemovitostí, které před 1. lednem 2013 spravoval Pozemkový fond ČR. Současně je Státní pozemkový úřad pro samotné majetkové vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi i příslušným pozemkovým úřadem.

Nezapomínejme, že ústřední ředitel Státního pozemkového úřadu, JUDr. Petr Šťovíček, byl do své funkce jmenován ministrem zemědělství. Proto také může být v budoucnosti ministrem zemědělství odvolán. Pokud bude ministrem zemědělství Bělobrádek, pak lze důvodně předpokládat, že bude mít zájem, aby byl majetek církvím vydáván podle jejich žádostí, a to zřejmě s maximální benevolencí. Naopak ústřední ředitel, který by přísně dbal na listinném doložení majetku církvím vydávaného, by mohl upadnout do nemilosti ministra a být vyměněn za „pružnějšího“ člověka.

Již s kádeuáckým hospodařením na Ministerstvu kultury v době, kdy ministrem byl osvědčený funkcionář strany, ing. J. Talíř, nejsou příliš dobré zkušenosti. Naopak, pokud si dobře pamatuji, mluvilo se o tom, že tehdy ministerstvo fungovalo pro katolickou církev jako bezplatná „vývařovna“, jako samoobslužná restaurace. Fungoval by tak i Státní pozemkový úřad, kdyby v čele ministerstva zemědělství byl „křesťanský“ demokrat? Nelze s jistotou říci. Nevšední zájem o ministerstvo zemědělství však tomu nepřímo nasvědčuje.


KDU-ČSL výslovně se staví za nedotknutelnost církevních restitucí, přestože jí je známo, že téměř 80% lidí si naopak přeje jejich podstatné změny. Dobře, i to by se dalo nějak pochopit. Co však nemohu přenést přes srdce je skutečnost, že by tato „křesťanská“ strana měla rozhodovat o regulérnosti celého tzv. restitučního procesu, tedy ovlivňovat, byť nepřímo nebo dokonce prostřednictvím nového povolného ústředního ředitele Státního pozemkového úřadu, co konkrétně církve dostanou. A to je naprosto nepřijatelné. Pokud by KDU-ČSL chtěla zajistit objektivitu restitučního procesu, neměla by se vůbec snažit se do jeho intimní blízkosti dostávat. Ona totiž nejen představuje zájem katolické církve, ale hodlá se zřejmě v tomto zájmu maximálně angažovat.


Tato skutečnost by měla být známá jak ČSSD, tak i ANO. Stanovisko Babiše k přání KDU-ČSL získat rezort zemědělství je jednoznačně zamítavé. Balancují však sociální demokraté. Pokud Sobotka dovolí, aby v čele ministerstva zemědělství stál někdo z „křesťanských“ demokratů, pak je to signál zrady. Sociální demokraté v době volební kampaně dost dlouho volali po referendu o církevních restitucích, aby si to voliči dobře zapamatovali. Vytvořením bezzubé komise s problémem asi téměř nehnou. Když však budou souhlasit, aby KDU-ČSL kontrolovala a ovlivňovala restituční proces, pak všem svým voličům i dalším občanům otevřeně říkají, že rezignovali na svůj volební program, že se vzdali tlaku nejmenší parlamentní politické strany.

V takovém případě lze konstatovat, že B. Sobotka kapituloval nejen před neomalenými požadavky KDU-ČSL, ale že vložil celý proces naplňování církevních restitucí pod nepřímou, nebo skrytě i přímou, kontrolu katolické církve. Tak se i stalo! Křesťanští demokraté mají, díky B. Sobotkovi, rezort zemědělství a k tomu navrch i kulturu, která má co dočinění i s církvemi. Nadto toto ministerstvo bude zřejmě šéfovat Herman, všemi „uznávaný a oblíbený“ odborník na vsě, jak by řekl ing. Malinin, tak dobře známý v 50. letech na Jáchymovsku.

V době, kdy papež František mluví o chudé církvi, kdy obhajuje životní zájmy chudých, s nimiž by se bohatí měli dělit o svůj majetek, tak česká katolická církev s maximálně otevřenou náručí se snaží v restitucích získat co nejvíce, a to bez ohledu na situaci, v níž naše republika se nachází. K tomu jí mají napomoci i političtí „křesťané“.


Ať již nám naši „křesťanští“ demokraté říkají cokoliv, z jejich usilování a snah nedávných i současných hledí na nás jejich povýšenost, odtrženost od života obyčejných lidí a přezírání jejich zájmů i zájmů republiky. Místo křesťanské skromnosti, která by jim náležela jako nejmenší parlamentní straně, trpí namyšleností. I vydíráním se snaží a budou i nadále snažit rozšiřovat svůj podíl na moci, ať již zápas o ministerstvo zemědělství dopadne jakkoliv.


V zájmu republiky i našeho lidu je, aby restituční zákon byl zásadně novelizován, nebo ještě lépe, aby o něm přímo rozhodl lid, který podle ústavy je zdrojem veškeré státní moci, ve všeobecném celostátním imperativním referendu. Františkovsky chápané křesťanství není tomu překážkou, ale naopak podporou. Kdy jeho pojetí i u nás zvítězí nad dukovštinou a bělobrádštinou? U nás se křesťanská skromnost a opravdovost dosud nenarodily. A díky arogantní politice „lidovce“ Bělobrádka, jaké síly za ním vedle katolické církve ještě stojí?, asi ještě dlouho nenarodí.

Dr. O. Tuleškov

Ukazuje se, že opravdu o nic jiného než o církevní restituce nejde a že ty vatikánské barvy, které dnes KDU-ČSL nosí, to znamená modré košile, žluté kravaty, nejsou jenom symbolické. A že se to řídí odněkud odjinud a že mají za úkol dbát na to, aby restituce proběhly a nebyly narušeny,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Z diskuse na Prvních zprávách

Pro tohle jsme volili socany?Pryč se Sobotkou a jeho vyjednávači.Za křeslo předsedy vlády zradil voliče.Raději menšinovou vládu bez lidovců!

Protože církev napáchala v minulosti mnoho zločinů,mělo by být nyní, když se jí tzv.vrací majetek,posouzeno,co má vrátit církev.Měla by odškodnit všechny potomky českého národa,který mnoho staletí pod církví a šlechtou trpěl!!!!!!!!!

To, že lidovci nakonec do vlády vstoupí je jasnější než slunce. Tato klerofašistická strana potřebuje prachy a moc. Jinak je to z její strany jenom hra o moc, ale vždy do vlády vstoupí i kdyby čert na kobyle rajtoval

Sobotka zradil národ,dal lidovcům vše co chtěli.Jenže Sobotka se přepočítal,Zeman ho nejmenuje premiérem.Ať je Zeman jakýkoliv, Sobotkovi tuto zradu neodpustí.