Krédo presidenta Roosevelta

– Svoboda moří

 

28. května 1941

 

U vás je jistě zakázáno poslouchat americký rozhlas, přece však doufám, že jste si někdo poslechli Rooseveltovu včerejší řeč. Mohutné krédo svobodné Ameriky, přednesené jejím prvním občanem, je veledůležitým mezníkem v pohnutých, běsnících dějinách tohoto zápolení o volnost lidské duše.

Roosevelt mistrně rozebral nacism a jeho autory a ukázal poslouchajícímu světu celou hanebnou zrádnost Hitlerovy pseudofilosofie. To, co řekl slavný president, může ba musí vděčně podepsat každý pořádný Čechoslovák. O vás doma se zmínil dvakrát s uznáním. Po zásluze - dodávám já. V dramatickém klimaxu vyhlásil celostátní výjimečný stav a prozradil, jak velkolepé a důkladné jsou přípravy americké. Budete o řeči slyšet ze všech možných hledisek, o tom, co vám nalžou z Berlína, ani nemluvě.

Tážete-li se mne, co na mě nejvíc z řeči působilo, byla to kombinace inteligentního realismu a prorockého idealismu. Tato kombinace je naprosto nepostradatelným předpokladem vítězství anglo-amerického. Roosevelt správně a mužně řekl, že zájem Ameriky je prvním a hlavním podnětem k dalekosáhlým válečným přípravám a skoroválčícím počinům americké republiky. Oč je to poctivější než sentimentální kecání o nesobeckosti a sebeobětování se pro nějakého souseda. Amerika má nejživotnější zájem na vítězství Anglie, prohlásil Roosevelt, a proto mobilisuje celou ohromnou moc a sílu, aby dodala Anglii co nejdříve potřebnou a nutnou pomoc.

Amerika nepřipustí, aby horečná práce celé země byla pochována na dně Atlantiku. Rozumí se samo sebou, že neřekl podrobně, jak Amerika hodlá chránit lodě, vezoucí drahocenné náklady, které nás vysvobodí z vulgárního věznění Hessovými nástupci. Němci by velmi rádi věděli, co Amerika přesně na moři chystá. Dovědí se to až v praxi.

Roosevelt solenně zavázal svoji rodnou zemi k boji a konečnému vyhlazení nacistického moru. Tento slavnostní slib amerického vrchního velitele je historickou událostí prvního řádu. Amerika volná a neporazitelná jde s námi jusqu’au bout.

Poslouchaje klidný, krásný a přesvědčivý hlas vzdělaného a kulturního gentlemana, srovnával jsem jej v duchu s ječivým, prskajícím, baziliščím falsettem zlého ducha Evropy. Roosevelt, podporován 130 miliony volných lidí, v důstojném postoji muže, který ví, že mluví odvážnou pravdu - Hitler, oslavován zjančeným hysterickým národem, plně jsa si vědom, že lže, jako když tiskne, a šplouchající se v kalu své prolhané proradnosti. Ten rozdíl nepouštějte se zřetele. Rooseveltova pravda musí zvítězit - zvítězí.

Roosevelt učinil nejzávažnější prohlášení o nutnosti zachovat volnost moří proti pirátským úmyslům Hitlerovým. V té souvislosti slovo o dvou potopených lodích - Hood a Bismarck. Anglická reakce na zvěst o záhubě slavné lodi byla jedinečně zajímavá. Tichý smutek - něco drahého, část britského krevního oběhu byla Němci zničena. Jméno Hood znamená staletou námořní tradici, a tu potopit nelze. Celé slavné námořní dějiny britské byly dotčeny nacistickým úspěchem. Postavy Viléma Dobyvatele Drakea, Nelsona, Jellicoe objevují se před zraky námořnického národa, pravíce: „To si nesmíte dát líbit. Svou námořní čest musíte uhájit a Hooda pomstít.“ Po dvoudenním tichém a napjatém očekávání Winston Churchill hlásí: „Hood pomstěn - Bismarck potopen.“ Duchové Nelsonův a Jellicoeův mizí spokojeni. A Rooseveltova živá řeč zahajuje novou etapu námořní bitvy atlantické a středomořské. Ale hlavně: Hood je pomstěn. Němcům se nikdy nepodaří zdolat námořního genia anglického lidu. Opakuji: Hood je symbolem, který nelze potopením zničit. Symbolem volného moře, které Hitler, nástupce Bismarckův, chce zotročit tak jako dočasně zotročil Evropu. Bismarck je na dně mořském, moře zůstanou volná, máme na to slib Rooseveltův a nekonečnou odhodlanost anglického loďstva.

Dobrou noc!

 

Jan Masaryk: Volá Londýn , str. 134-136

reprint vydání z roku 1948