Kráčí Litoměřice ve šlépějích Brna?

 

Setkání  2016 v Litoměřicích na Labi

90 let genealogie v Bohémii, na Moravě, v rakouském Slezsku

 

Od 22.04. 2016 do 24.04. 2016 uskutečnili členové v Leitmeritz/Litoměřicích nečekaně populární setkání s neobyčejně vysokým počtem 55 účastníků.

 

Setkání členů bylo věnováno historii Asociace sudetoněmeckých genealogů (VSFF), historii královského města a regionu Litoměřic, vývoji projektu digitalizace  státního oblastního archivu a výzkumu rodu litoměřického dvorního rady JUDr.  Karla Gaubeho.  Litoměřický rod Gaubů, Sperberů a Popovičů byl pojednán od 19. století až do vyhnání. Byl demonstrován jako příklad, jak jméno a genealogie mohou souviset s popisem kulturní historie a udržování kulturního dědictví při životě.

 

Po uvítání předsedou VSFF, panem Gregorem Tumpachem , vyslechli účastníci pozdravy od Domovského spolku Leitmeritz (sudetů) a pana Aloise Hofmanna, jako zástupce Spolku přátelství Fulda-Leitmeritz e. V. 

 

Pan Ladislav Chlupáč , starosta Litoměřic, který se v pátek večer zúčastnil slavnosti vína, zavítal v sobotu ráno. Pozdravil všechny účastníky uprostřed tržiště v kompletním historickém rouchu bývalého starosty královského města.

 

Jménem ředitele Státního oblastního archivu LitoměřicPhDr. Marka Poloncara, přednášel bezvadnou němčinou archivář Petr Joza, ze státního okresního archivu Děčín o "zkušenostech a politice digitalizace ve státním oblastním archivu Litoměřice".

 

O více než 90 letech genealogie v Bohémii, na Moravě,v rakouském Slezsku  promluvil předseda VSFF Gregor Tumpach.

 

V sobotu následovalo přivítání od starosty, prohlídka staré části města Litoměřic, návštěva městského muzea v renesanční radnici, a - pro menší skupiny - prohlídka litoměřického oblastního archivu. V odpoledních hodinách proběhla prohlídka historického klenutého sklepení pod tržištěm, návštěva Domu u kalicha, sklepa s výstavou o dolu Richard. Ten je známý jako nacistický tábor nucených prací od roku 1943. Jeho vápencové a hliněné jámy byly započaty staviteli Ignazem a Josefem Gaubovými  a roku 1870 byly převedeny koncernu litoměřická vápenka, cihlárna a lihovar AG. To bylo v roce 1940 za nacistického režimu.

 

Na účastníky hluboce zapůsobila objektivní prezentace o historii Litoměřic do současné doby PhDr. Filipa Hrbka, historika z univerzity v Ústí a předsedy Sdružení Lito-Partner e.V. Výborný byl překlad mladého historika, který studoval moderní historii v Jeně.

Ve večerních hodinách Dr. Michael Popovic konal přednášku na téma: "Genealogie litoměřického dvorního rady Dr. Karla Gaubeho (1869 - 1944) a Gaubeho rodiny v litoměřickém kraji".

 

V neděli účastníci setkání podnikli v Terezíně prohlídku Pevnosti Terezín (ghetta) a Malé pevnosti (koncentračního tábora) s německojazyčným průvodcem z německo-české rodiny, člena Sdružení Lito-Partner e.V.  Účastníci byli na místě pohnuti krutým osudem Židů a českých odbojářů. Součástí výstavy nebyl osud Němců, kteří museli po válce při  "internaci" v Malé pevnosti zažít hrozné věci.

 

Dr. Michael Popovic,

první tajemník Genealogického sdružení sudetských Němců.

Redaktor Sudetoněmecké genealogie

 

Sudetoněmecká tisková služba (SdP), Rakousko

Vídeň, 2. června 2016