Kouzelnická kniha

Studijní text

Stále ještě nikdo nečetl tuto knihu. To by ani nebylo možné. Protože tuto knihu nikdo nenapsal. A přesto je tato kniha již bestsellerem. Prodává se úžasně, jako kdyby Joanne K. Rowlingová oznámila, že ke své heptalogii Harry Potter ještě přidá osmý díl, což povede její příznivce ještě před zveřejněním k hromadnému předobjednání.

Ale kniha o níž jde vůbec není dobrodružnou knihou vhodnou pro masy, i když  má určitý potenciál dobrodružnosti. Autoři také nemusí usilovat o nejvyšší možné údaje o prodeji. V tomto případě termín bestseller nesouvisí s počtem prodaných knih, ale jen s tím, jakou má samotná existenci knihy politickou hodnotu. A existuje další prvek, který tuto nepsanou knihu odlišuje od ostatních knih. Zatímco knihy jsou obvykle psány s úmyslem poskytnout obsah co největší důležitosti, má tato kniha hlavně funkci  zapůsobit na seznam politických priorit řešení problémů.

Tuto funkci již kniha plní ve svém prenatálním stádiu. Očekávání zrodu této práce je tak velké, že mnozí rakouští politici nyní "odpovídají" na záludné otázky o jejích tématech s odkazem na nadcházející vydání této knihy. Nikdo se nechce více zapojit se do nepříjemných diskusí, ale všichni jen odkazují na rok 2017, ve kterém tato kniha spatří světlo světa. Prezident Heinz Fischer využil při své návštěvě Prahy výhodnou výmluvu, že ani nezná obsah, ale její pouhý vznik ji již medializuje k dosažení úspěchu. Skutečnost, že tón rozmíšek mezi Českem a Rakouskem se uklidnil, držela Fischera zpátky při posuzování projektu společné rakousko-české učebnice dějepisu. Ostatní politici před ním dělali podobné poznámky . Každá bilaterální návštěva tuto knihu  již prodává novinářům jako balzám léčící historické rány. Odkaz na neexistující knihu je velkou výhodou v tom, že konfliktní diskuse nemusejí být zapojovány do kontroverzní zahraniční politiky v současné době, ale může to být odloženo až na dobu po objevení knihy o historii. To odpovídá sklonu mnohých politiků „přemisťování problémů na zadní plotnu“. Nyní se o nich nehovoří ...

Bude-li kniha zveřejněna v příštím roce, nebude možné zabránit diskusím o společné historii, i když záměrem placených autorů obou zemí bude samozřejmě vytvořit společně předěl. Bez znalosti obsahu je proto možné očekávat, že tato kniha pak bude mít především funkci posunutí sporné otázky historie s konečnou platností z politické na akademickou úroveň. Politici budou tuto knihu o historii uplatňovat jako příklad vyrovnávání se s minulostí, a tedy sami se zbaví povinnosti politické kontroly. Rušitelé s požadavky restitucí křivd, které  v této knize jsou popsány, budou společně pečlivě hlídáni, aby sobecké aktivity nepřinášely nebezpečí u horkých rizikových otázek. Pokud sudetoněmečtí úředníci budou vůbec důvěryhodně plavat proti proudu.

Bestseller, který se možná nebude tak dobře prodávat, je tedy kouzelnická kniha: Očekávaný 500-stránkový  text bude především nezvykle dlouhou kouzelnou formulí, která dá zmizet nevyřešeným problémům. Bude zajímavé sledovat, zda vyhnanci vyvinou proti-kouzlo, nebo se budou chtít „dostat na vozík pacienta“.

 

Manfred Maurer, Sudetenpost, 4.5. 2016, str. 1, 2

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf