Konference o extremismu

 

Protirasistická organizace United for Intercultural Action uspořádá 7. až 12. dubna v Mělníku mezinárodní konferenci Zvraťme radikalizaci - rozvoj strategií proti extremismu.

Včera o tom v Praze informovali zástupci hnutí United. Na konferenci přijede devadesát účastníků ze třiceti zemí světa. Záštitu nad konferencí převzal europoslanec KSČM Jaromír Kohlíček a také starosta Mělníka Ctirad Mikeš.

»Hlavním tématem konference bude, jak radikální mládež vytrhnout z extremistického prostředí a integrovat ji do hlavního proudu společnosti,« řekl koordinátor aktivit United v České republice Miroslav Prokeš.

»Narůstá nenávist po celé Evropě. Více a více mladých lidí se radikalizuje. Chceme si vyměnit zkušenosti se strategiemi, jak mladé lidi z radikalistických kruhů vytrhnout. V Německu mají asi nejpropracovanější programy, jak deradikalizovat mladé neonacisty. Mnohde po Evropě však nic takového neznají,« řekl Haló novinám prezident hnutí United Geeit Ates.

Celoevropská síť United sdružuje 550 organizací, většinou antirasistických a protifašistických. Své sídlo má v Amsterdamu a nedávno otevřela kancelář též v Budapešti.

 

(ste), Haló noviny, 24.3.2017, str. 3