Kolik českých katolických kněží  Němci zavraždili?

 

Byly jich stovky? Nebo ještě více? Víme o nich, že mnozí byli v koncentračních  táborech již od začátku války. Z hlediska Němců se provinili tím, že byli českými vlastenci.

 

Pan Herman mohl o životě některých z nich udělat přednášku, uspořádat výstavu. Dokonce mezi těmi, kteří trpěli v koncentracích byli kněží, jež  byli významnými činiteli Československé strany lidové, tedy strany, k níž se současní kádeuáci verbálně hlásí. Též si říkají, zvláště když z toho mohou mít nějakou politickou výhodu, lidovci.

 

Vzpomeňme alespoň na jednoho z nich, na Msgre B. Staška, předsedy české zemské organizace ČSL. Ten v srpnu 1939 vystoupil na pouti u sv. Vavřinečka na Domažlicku, sešlo se tam tehdy snad na 100.000 lidí, jako příkladný a neohrožený český vlastenec. Řekl: " Co slíbíte a řeknete své matce české? Slibme ji a přísahati budeme v této památné chvíli jménem svým a všeho českého lidu, že ji nikdy neopustíme, nezradíme … Přísahati budeme, že svou prací, svorností, národní jednotou… postavíme opět vlast svou na onen stupeň cti, blahobytu a slávy, jakou prožívala v nejslavnější své minulosti.“

 

 I za toto vlastenecké kázání byl Stašek již v září 1939 poslán nacisty do koncentračního tábora, odkud se vrátil bez jednoho oka s podlomeným zdravím a v roce 1946 na následky útrap věznění zemřel.

 

Takových příkladů vlstenectví českých katolických kněží je celá dlouhá řada. Je s podivem, že o nich KDU-ČSL nemluví. Zato když najdou jednoho katolického kněze,  odpůrce nacismu,, který je považován za "sudetského Němce",  je z toho téměř středoevropská záležitost.

 

Možná, že i proto, že značné množství katolických farářů německého původu v pohraničí, byla loajální k nacistickému režimu.  Na rozdíl od situace u nás, kdy naopak české vlastenectví našich katolických kněží bylo pravidlem.

J. Skalský