Když jsou ve hře peníze bank,

jde se i přes mrtvoly

 Prof. Jan Keller

 

Nutno mít stále na paměti, že půjčené miliardy Řecku pouze Řeckem protečou a skončí na kontech německých, francouzských, ale také italských a španělských bank, říká Jan Keller.

 

PZ: Využije Řecko půjčené miliardy pro sebe?

 

Řecko zoufale potřebuje peníze, aby mohlo platit bankéřům jejich astronomické úroky. Bývá uváděno, že v samotném Řecku zůstane zhruba desetina peněz, které si Řecko půjčuje. Zbytek jde do ciziny bankéřům, kteří už ani nevědí, co s penězi dělat.

 

PZ: Tvrdí se ale, že všechny půjčené peníze Řekové spotřebují pro sebe?

 

Je ovšem v zájmu těchto bankéřů i politiků, kteří jim dělají pomyšlení, abychom si všichni mysleli, že ty obrovské sumy projídají řečtí důchodci. Nikdo si nedá tu práci, aby si spočetl, že při těch astronomických sumách by všichni řečtí důchodci museli být multimilionáři.

 

PZ: Domníváte se že vše může směřovat ke svržení SYRIZy a k nastolení jiné řecké vlády? Třeba i diktatury?

 

Je součástí našich nejvyšších evropských hodnot, že když jsou ve hře peníze bank, jde se i přes mrtvoly. Proto se domnívám, že předáci SYRIZy by si měli dávat dobrý pozor. Nebylo by to poprvé, co by v této zemi došlo k vojenskému puči či fašistickému převratu. Pochopitelně kvůli uchování svobody a demokracie a kvůli zachování lidských práv majitelů vysokých kont.

 

Řekové zabaví Němcům majetek, Berlín nechce platit válečné reparace

 

PZ: Brání se nějak Řekové, SYRIZA?

 

Včera jsem podepsal v Bruselu žádost europoslanců SYRIZy, aby se začala projednávat otázka válečných reparací Německa ve vztahu k Řecku. Nedělám si iluze, jak by takové projednávání dopadlo, ale je třeba čas od času připomenout, že dlužníky nemusejí být vždycky jenom ti chudí.

První zprávy

 

Zdroj: http://www.novarepublika.cz/2015/07/keller-kdyz-jsou-ve-hre-penize-bank-jde.html