Když jde o usmíření ...

 

Sudetoněmecká kancelář v Praze a iniciativa z východního Bavorska

 

Studijní text

 

Skupina, složená převážně z žen z východního Bavorska, doprovázená jednatelem  Iniciativy „práce a život“, Herbertem Schmidtem, byla od 4. do 6. listopadu v Praze, aby se dozvěděla o situaci menšin a současné české integrační politice.

 

Spoluorganizátorem byla Sudetoněmecká kancelář v České republice. S její pomocí se skupina sešla s politiky a zástupci pozvaných organizací, ke sdílení zkušenosti v panelové diskusi. Zúčastnila se místopředsedkyně organizace žen českých křesťanských demokratů (KDU-ČSL) Zdenka Kumštýřová a zmocněnkyně TOP 09 Nina Nováková. Poprvé měly příležitost dozvědět se o zkušenosti s muslimskými obyvateli a přistěhovalci a jejich integrací v Německu osobně.

 

Mezi diskutujícími také byli zástupce Nadace Hannse Seidela v Praze a Budapešti, Martin Kastler. Je také spolkovým předsedou Ackermann-Gemeinde, která se zavázala ke spolupráci se sudetoněmeckou kanceláří v Praze. Hofer Stadrätin Hülya Wunderlichová, dokonce tureckého původu, vystoupila na semináři s tím, jaké má zkušenosti s integraci dětí v Německu. O problémech ve vlasti zůstavších Němců informovala předsedkyně Kulturního sdružení občanů německé národnosti ČR, Irena Nováková. Pak následovala návštěva koncentračního tábora Terezín.

 

Vedoucí "sudetoněmeckého poselství dobré vůle na Vltavě", Peter Barton, řekl: "Pokud jde o porozumění a usmíření v Praze, Sudetoněmecká kancelář nemůže chybět právě při tomto tématu. Rok od roku více se o něm diskutuje, my musíme být u toho".

 

Sudetendeutsche Zeitung, 11.11.2016, str. 1, bez autora a značky

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf