Kdo zaznamenává, nebo zapisuje, zůstává

 

Je důležité zaznamenat předválečné vzpomínky, stejně jako zážitky z války, útěku, vyhánění a nových začátků. V žádné epoše posledních staletí se asi kulturní a politické struktury střední Evropy nezměnily natolik, jako v desetiletí před polovinou minulého století. Řady generace se zkušenostmi z událostí této doby z velké části prořídly. Je proto potřeba zajistit, aby nedošlo ke ztrátě znalostí a společné prozíravosti posledních z této generace. Proto je samozřejmě i nadále nejpřednější výzvou k zúčastněným osobám, aby zapisovaly své zkušenosti, ale mimo to vedly děti a vnoučata a jejich bezprostřední okolí k tomu, aby přitom starší generace zkušeností pomáhaly, V současné době se stává, že se místní účastníci obracejí na skupiny zabývající se historií s žádostmi o přiblížení zpráv o jejich osudu. Takové akce jsou  poměrně často stimulovány aktuálním přílivem migrantů. K tomu by neměly vyhnané osoby mlčet. Mělo by však být jasné, že před sedmdesáti lety bylo mnoho věcí jinak.

 

Na tomto místě je důležité poznamenat, že záznamy nejsou dokončené. Ještě důležitější pro budoucí generace je dnes zabezpečení úředních zpráv nebo skic, případně obohacených o obrázky a dokumenty. Děti a vnuci mohou z nich mít radost. Ale je to důležité také proto, že existuje riziko, že zprávy předků po počáteční radosti nejbližších příbuzných zmizí v šuplíku a po letech, v příští generaci, budou zapomenuty.

 

Úkol zaznamenávání zpráv může být vykonáván, ale jejich zabezpečení pro budoucí generace, je obvykle obtížnější. Zajištěné jsou ve skutečnosti pouze tehdy, pokud jsou uloženy v archivu nebo v zařízení, kde budou spolehlivě k dispozici pro příští generace. Tím se zabývá příslušný odbor spolkových  archivů a Herderův institut. Tam jsou některé záznamy uloženy, ale s ohledem na to, co by tam mělo být, je to stále málo. Mimochodem, tváří v tvář těmto nenahraditelným ztrátám, v současné době je stále pozitivní situace. Někteří snad mohou dosud najít poklad ve své domácnosti. Vzpomínám na výše uvedené zásuvky. Možná, že existují zprávy z poválečného období, které dosud neodešly do koše.

 

V tomto okamžiku by se dalo zeptat, proč toto úsilí? Je to jednoduché. My vyhnanci jsme také zanechali stopu na historických událostech. Proto, aby ji bylo možné nalézt za padesát let, a nejen to, čím nás dnes některá média zaplavují. Zatím mají mnozí z nás možnost se vyjádřit.

 

Gerolf Fritsche, Sudetenpost, 12.5. 2016, str. 5

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf