Kdo stojí za minským Majdanem?

 

Současné události v Bělorusku nutí geopolitické analytiky k zamyšlení nad scénáři, které mohou zasáhnout Bělorusko, píše v komentáři na prawy.pl Arkadiusz Miksa.

28.březen 2017 - 07:20


Bělorusko je malá země, kterou jako jedinou zemi mimo Rusko se nepodařilo ovládnout ani Rusku, ani Západu.


Údajný Lukašenkův režim je přímou příčinou toho, že běloruský majetek neskončil tak jako polský v rukou západního kapitálu za symbolické peníze. Bělorusové si za vlády Lukašenka nežijí bohatě, ale situace v zemi je poměrně stabilní, téměř každý, kdo chce pracovat může najít práci. Bělorusko ukázalo, že může existovat země nacházející se v regionu střední a východní Evropy bez problému zvaném korupce.


Lukašenko: Urveme hlavu těm, kdo by chtěl zneužít peněžní měnu!


Co bude dělat s Běloruskem Západ po svržení Lukašenka? Bělorusko je zemí, která ve srovnání s Ukrajinou nemá nejlepší půdu na světě, nemá ani uhelná ani další přírodní ložiska, převládají zde písky a bažiny. Ale je to země produkující a vyvážející po celém světě traktory, lodě a je to země s největší výrobou hnojiv v Evropě. Je tady jistá kořist, a je tam taky asi 9.000.000 obyvatel, kteří mohou platit vysoké úvěry západním bankám za auta, telefony, …..


Proč, i přes stabilizaci země se Bělorusové v současné době účastní demonstrací? Existuje několik důvodů. Jedním z hlavních je nepochybně konzumerismus, což je prakticky ideologie, kterou produkuje Západ a vyváží ho do celého světa. Nejvíce náchylní ke konzumu jsou mladí lidé, kteří chtějí značkové boty, větší a novější telefony a bezstarostný.


Druhým problémem je působení Západu, který po mnoho let je zastoupen prostřednictvím osoby Andželiky Borys, údajně zastupující polskou menšinu v Bělorusku. Velmi důležitým prvkem v těchto aktivitách je jistě TV Belsat, podporovaný Spojenými státy nebo Švédskem, ale také Polskem. Kromě toho činnost různých podivných polsko-amerických nadací, které se v Polsku zabývají tréninkem běloruských aktivistů.


Poslední problém je poměrně specifický, přichází do Běloruska z jihu, z Ukrajiny. Ukrajinští Banderovci se snaží za každou cenu rozpoutat konflikt s Ruskem, stejně tak paralelně pracují v běloruské sekci. Banderovský Pravý sektor nabídne prapory nacionalistů ke svržení Lukašenka a vytvoření společné fronty s Běloruskem proti Rusku. K tomuto účelu se banderovské milice rozhodly podělit o zkušenosti získané v rámci bojů na Majdanu, a již začaly několik týdnů intenzivně trénovat své běloruské kolegy.


Co spojuje tyto ukrajinské Banderovce s Bělorusy? Jde jak zdůrazňují o jazykovou blízkost, ale ve skutečnosti spoléhají na to, že Bělorusové a Ukrajinci vytvořili dobrovolnické SS divize. Blízkost kulturní, jazyková, náboženská a kolaborace s Němci proti Moskvanům je základem této aliance. Mainstreamová média samozřejmě argumentují tím, že si Lukašenko ukrajinské sabotéry sám vymyslel, ale podle sociálních sítí se Ukrajinci podíleli na pořádání Majdanu v Bělorusku.


Co by se stalo po svržení Lukašenka? Pro Bělorusko by to byla tragédie - v příštím desetiletí by země připomínala Ukrajinu, určitě by zde vzniklo korupční prostředí, nezaměstnanost by prudce vzrostla. Země by se měnila podle pravidel běloruských nacionalistů ve službách Západu, jejímž úkolem by bylo připravit demontáž země. A jaké důsledky to bude mít pro Polsko? Především jeden, po 2 milionech Ukrajinců v Polsku by přišlo za prací více než půl milionu Bělorusů. Z hlediska polských zájmů je zachovat Lukašenka u moci, dodává Arkadiusz Miksa Miksa.

 

V Bělorusku jsou protesty na denním pořádku již od poloviny února. Během soboty pak vyvrcholily, když se demonstrace s názvem Pochod rozhořčených Bělorusů zúčastnilo 700 lidí. Pochod pak zablokovala policie a zhruba 400 účastníků zatkla.


České ministerstvo zahraničních věcí v pondělí vyzvalo úřady v Rusku a v Bělorusku, aby propustily všechny občany zadržované po víkendových protestech a aby respektovaly základní práva a svobody. Resort o tom informoval na svém twitterovém profilu.

(rp,prvnizpravy.cz,prawy.pl,foto:arch.)