Kdo nám tu mluví o kolektivní vině?

 

No, přece pan premiér B. Sobotka. Kdo by to byl řekl, že právě on se o tuto "otázku" bude tak zajímat.  Kdyby to byli sudeti, nedivili bychom se. Je to pro ně již jako  profesionální deformace. Již celé generace si vymýšlejí nějaká práva, která si přisvojují a hauzírují s nimi podle potřeby. Druhým dokonce vnucují s vytrvalostí hodné lepší věci, aby jejich smyšleným právům uvěřili nebo alespoň tak se navenek tvářili.

 

Z přesídlení již předávno udělali vyhnání, pod tento pojem zahrnuli i miliony těch Němců, kteří z východních území byli evakuováni či utekli.  Dokonce i němečtí kolonisté, kteří např. na polskou půdu přišli, po jejím vtělení do tisícileté říše, sedlačit, se stanou vyhnanci.

Ale ani slovo o tom, že by dříve Němci z této polské půdy vyhnali polské vlastníky i s jejich rodinami, a to hezky zčerstva.

 

K  těm dalším termínům vyrobených pod značkou tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu, patří i "kolektivní vina".

 

Ale jen několik přibližných údajů její konstrukci bourají. U nás po přesídlení německého obyvatelstva zbylo téměř na 250 tisíc. Dále je nutné si uvědomit, že značná část německých antifašistů dobrovolně se vystěhovala do Německa. Bylo jich asi 80-90 tisíc, včetně jejich rodinných příslušníků.  Šli do Německa, aby pomohli při výstavě nových německých místních a dalších správních orgánů. A nezapomeňme i na to, že byly i smíšené rodiny, které se chovaly i v době naší okupace slušně, takže nebyl ani problém, když požádaly, aby v republice mohly zůstat, s jejich prověřením. A tak zůstaly. Kolik jich bylo?  Nevíme. Nezapomínejme ani na to, že několik set tisíc sudetů bojovalo v nacistické armádě, někteří byli i v SS a gestapu, SD. Po válce se dostali do zajetí. A pak se mnozí vraceli ne do republiky, ale přímo do Německa. Také těch byly tisíce. Kdo by se z nich vrátil, pokud nešlo o antifašisty, do jámy lvové, na východ, kde jim hrozili přísné trest za zločiny, které spáchali v boji za práva herenvolku.  A je jedno, zda to bylo na území Sovětského svazu, Polska  nebo naší republiky. Vždyť víme všichni, jak Němci ve dnech kolem jejich oficiální kapitulace usilovně pospíchali na západ k Američanům. Jen pryč ze sovětské náruče!

 

Takže, páni sudeti, když v republice zůstalo nebo mohlo zůstat přes 300 tisíc Němců, tj. více než 10%  z celkového počtu, pak zřejmě se žádná kolektivní vina nekonala.

 

Od sudetů těžko můžeme požadovat, aby racionální argumenty uznali. Předseda ČSSD a premiér české vlády, pan B. Sobotka by si však měl konečně přestat dělat ostudu, pokud si zachoval alespoň obyčejný selský rozum. Otázkou však je, zda si dělá jen ostudu nebo zda jeho jednání nezakládá dokonce podstatu nějakého trestného činu.  Pokud si pamatujeme, pak předseda Českého svazu právníků podal na státní zastupitelství podnět k zahájení jeho trestního stíhání pro podezření ze spáchání několika trestných činů.

 

J. Kovář