Katoličtí biskupové ze Sýrie chválí zásah Ruska. O Assadovi lze vyjednávat až po porážce ISIS

 

Blízkovýchodní biskupové se v uplynulých dnech vyjádřili pozitivně k intervenci Ruska v Sýrii. Řeckokatolický melchitský arcibiskup Jean-Clement Jeanbart 9. října v rozhovoru pro švýcarskou televizi přivítal vojenský zásah Ruska ve prospěch prezidenta Assada, protože "slouží kauze křesťanů".  Mluvil rovněž o "obnovení důvěry" mezi křesťany v Sýrii, kteří - jako jiné náboženské menšiny - trpěli hrozným pronásledováním ze strany IS. Putin "problém řeší", řekl arcibiskup.

 

Arcibiskup Jeanbart náleží k melchitské řeckokatolické církvi. Ta je jednou z východních katolických církví (tvořících unii s Římem). Celkově se jedná o 1,6 miliónů věřících, kteří žijí především v Libanonu a Sýrii.

 

 

Gregorios III. Laham, syrský melchitský řeckokatolický patriarcha Antiochie a celého Východu, Alexandrie a Jeruzaléma, 29. září při zasedání shromáždění OSN (zdroj agentura Sir) položil otázku, "proč nevytvořit koalici pro boj proti IS, která by zahrnovala také Sýrii? Až by došlo k porážce tohoto nepřítele, jsem si jistý, že se najdou politická řešení". Gregorios III. vyjádřil i toto podivení: "Ptám se, jak je možné myslet si, že bráním nějaký národ před nepřítelem, aniž bych jej chtěl zapojit. Nemluvím o prezidentu Assadovi, ale o státu. Nemůžeš bojovat s nepřítelem v mém domě, aniž bys mne konzultoval. Chtějí vyhnat Assada tím, že budou prolévat krev jeho národa? Kdo mne má bránit? Mají to snad být americká letadla, která přilétají z daleka nebo ten, kdo je zde, vláda s armádou? Chtějí pohřbít národ, aby zabili jednoho člověka, prezidenta. To je zločin, který by měl stíhat mezinárodní soudní tribunál v Haagu." A pokračoval: "Tváří v tvář mezinárodnímu riziku je naléhavě potřebné dosáhnout společného mezinárodního postoje – Sýrie, Iráku, Turecka, Kataru, Saudské Arábie, Íránu, Číny, EU, USA, Ruska atd...Hlas, který by uznal, že nebezpečí se týká všech a nejen Blízkého východu. Odstranit Assada bez alternativy je absurdní. V Sýrii působí na 28 opozičních skupin. Jsou to malé skupiny ozbrojenců, kteří jsou rozděleni i uvnitř a dříve nebo později přejdou k bojovníkům Islámského státu."

 

Ve stejné době přišlo vyjádření apoštolského vikáře z Aleppa pro katolíky latinského ritu, kterým je mons. George Abou Khazen: "Jediní, kdo bojují proti Islámskému státu jsou kurdové a vojáci regulérní syrské armády. Pokud to v New Yorku myslí vážně, nemohou si dovolit vyloučit Assadovu vládu." Road map, kterou biskup doporučuje, je následující: "Až po porážce Islámského státu ať se vyjednává o přechodu, ale je důležité nevytvořit (mocenské) vakuum kvůli riziku, že dopadneme jako Libye nebo ještě hůř. Velké mocnosti, bohužel, hledí jen na své zájmy, také protože ten, kdo platí, je tento ubohý lid, zbavený všeho - citů, zaměstnání, domova. Požadujeme příměří, aby bylo zastaveno krveprolití", dodal a vyjádřil se, že vůbec neoceňuje vojenské zásahy Západu, zvláště ne Francie, která ještě před Ruskem začala bombardovat ISIS. Podle něj je to "další epizoda ze série akcí a neuvážených rozhodnutí západních mocností v rámci konfliktů, které masakrují národy Blízkého východu." Pro agenturu Fides (29/9) řekl: "Od počátku války se ptáme, co skutečně vede Francii k těmto rozhodnutím. Snad to jsou ekonomické zájmy, ale nevím, zda to stačí k ospravedlnění některých tak nesmyslných a protichůdných směrnic, jako je rozhodnutí podporovat a důvěřovat rebelům spolu s bombardováním v uplynulých dnech, namířeným proti Islámskému státu, který by nikdy nezískal takovou sílu nebýt podpory a financování ze strany těch zemí v oblasti, které jsou největšími spojenci Západu."

 

Také podle syro-katolického arcibiskupa Damašku, mons. Eliase Tabe, referuje agentura Sir, je "prezident Assad jediný, kdo ještě může udržet pohromadě zemi, navzdory protichůdným tlakům. Protože byl zvolen svým lidem, musí být zapojen do pokusu čelit Islámskému státu." Podpora Ruska je vítána, "neboť mělo vždy silné vazby na Blízký východ", vysvětluje Tabe, přičemž si je dobře vědom, že "je zbytečné zapírat, že zde Rusko hájí i své vlastní zájmy." Přesto je třeba porazit "teroristy Islámského státu."

 

Protesty Spojených států již proti prvnímu bombardování ruskými letadly, které začalo 30. září, protože bylo vedeno také proti jednotkám bojujícím proti Assadovi a vycvičenými CIA, rozčílily syrského arcibiskupa Jacquese Behnan Hindo, který stojí v čele syro-katolické archieparchie (arcidiecéze) Hassaké-Nissibi. V rozhovoru pro Fides řekl: "Americký senátor John McCain protestoval, že Rusové nebombardují pozice Islámského státu, ale spíše anti-Assadovské rebely, vycvičené CIA. Podle mne to jsou znepokojivá slova. Představují nestoudné přiznání, že za válkou proti Assadovi stojí také CIA a že se jedná o konflikt, který řídí mocenské kruhy daleko od Sýrie a jejich spojenci v blízkovýchodním regionu." "Západní propaganda", zdůraznil Hindo "stále mluví o umírněných rebelech, kteří neexistují – mezi všemi ozbrojenými skupinami najdeš ty ze Svobodné syrské armády jen, pokud je budeš hledat za pomocí lupy. Všechny ostatní značky, kromě Islámského státu (Daesh), splynuly a byly pohlceny frontou Al-Nusra, což je militantní odnož Al-Kájdy v Sýrii". "Je to všechno velmi znepokojující", řekl a poznamenal: "Máme tu super-mocnost, která 14 let od 11. září protestuje, že Rusové zasahují proti milicím Al-Kájdy v Sýrii. Co to znamená? Že je teď Al-Kájda spojencem USA jen proto, že v Sýrii má jiné jméno? Skutečně tak moc pohrdají naší inteligencí a naší pamětí?"

 

zdroj: Adista

http://www.umlaufoviny.com