Karel IV. v centru pozornosti

Bavorská státní studentská soutěž „Němci a jejich východní sousedé. My v Evropě“.

Bavorští učitelé všech typů škol vytvořili pracovní skupinu, která se bude zabývat přípravou tematické soutěže  „Němci a jejich východní sousedé. My v Evropě“. Krátce po začátku školního roku odjeli na několikadenní studijní cestu po Čechách. Soutěžní kolo 2016/17 s tématem "Karel IV." chtěli zahájit vlastním hledáním historických stop a iniciováním setkání, která by umožnila, aby se i čeští studenti mohli zúčastnit soutěže, která je založena na dohodě o spolupráci  již dříve uzavřené mezi ministry kultury Ludwigem Spaenlem  a Danielem Hermanem.

Vrcholem cesty byla bezpochyby návštěva některých institucí v Praze, zejména  českých škol.   V hlavním městě proto očekával skupinu připravený program. Na jeho přípravě a realizaci měl Petr Bartoň, vedoucí sudetoněmecké kanceláře, významný podíl. Po několik týdnů věnoval hodně času a úsilí kontaktům s Elke  Pecher, která byla odpovědná, jako členka pracovní skupiny, za pražský program. Součástí přípravy byla i koordinace schůzek s institucemi a osobnostmi, které si Bavorsko přálo. P. Barton připravil přijetí reprezentace Svobodného státu Bavorsko  ředitelem odboru mezinárodních vztahů Ministerstva kultury v Praze Petrem Hnízdem, a generálním ředitelem Národní galerie v Praze, Jiřím Fajtem.

Tyto kontakty se ukázaly být důležité a užitečné, protože bavorská výstava v r. 2016 Karel IV. v Norimberku, má protějšek v Praze. Je to poprvé, kdy výstava vzniká přes hranice, v úzké spolupráci s Prahou. Na sladění soutěže s výstavou pracují i tvůrčí týmy z Domu bavorského historie a z Národní galerie v Praze.

Bavorská skupina svůj program v Praze zahájila návštěvou bavorského zastoupení. Christopher Vickers, jako zástupce vedoucího, ji přivítal ve velmi atraktivních místnostech, vysvětlil historii a funkci domu v Michalské ulici 12. Zastoupení poskytuje  svou sítí služby  pořádání kulturních akcí, jak při příjezdu, tak při problémech  a napomáhá přeshraničním projektům. Pracovní skupina na oplátku vysvětlila cíle soutěže a získala první praktické rady pro nalezení vhodných partnerů pro propagaci soutěže u českých škol.

Vedení pracovní skupiny provázela  Irene Novak, předsedkyně Kulturního svazu občanů ČR německé národnosti. Po více než dvě hodiny získávali i zkušení účastníci, kteří nebyli poprvé v Praze, spoustu nových kulturních a politických informací, na výstavě o historii Univerzity Karlovy v suterénu Karolina.  

Starý židovský hřbitov nebyl, stejně jako synagogy, dostupný kvůli dovolené, ale Irene Novak překlenula tuto mezeru fakty o židovských pohřebních obřadech. Nakonec došli na druhou stranu Vltavy přes klidnou Valdštejnskou zahradu, do sudetoněmecké kanceláře v Tomášské ulici 14. Petr Bartoň je pozval na  setkání s Janem Tománkem, nově zvoleným představitelem Německo-českého fóra mládeže. Milým překvapením bylo, že Tománek české partnerské sdružení SdJ - Sojku (spolek mladých) a německo-české mládežnické tábory v Gaisthal nejen znal, ale už se jich účastnil.

Výměnu myšlenek a představ o soutěži a případné spolupráci provázelo i druhý den přátelské ovzduší. Na Ministerstvu kultury proběhlo jednání s Petrem Hnízdem a Jiřím Fajtem, kteří oba mluvili perfektně německy.  

Pro první část poznávání učitelé cestovali zlatou cestou na Tachov, Stříbro, Kladruby, minuli Přimdu, také s odkazem na "Zakázanou ulici." Bohužel, Příbram je v současné době v komplikované přestavbě, takže dovnitř kláštera nebyl přístup. Hrad Karlštejn a Beroun byly poslední dva cíle před zlatým městem Prahou. Po Praze následovala ještě návštěva letošního evropského hlavního města kultury Plzeň. Na závěr cesty byla návštěva malebného Loktu, historicky souvisejícího jak s mladým Karlem IV., tak i s již se starším Johannem Wolfgangem von Goethem.

Sudetendeutsche Zeitung, 16.10.2015, str. 3

Volný a krácený překlad pro České národní listy:  P. Rejf