K problému Ukrajiny a Donbasu Moskva vyložila

karty na stůl

 

1486918140_bez-nazvaniyaPřed rozhovory s USA o problému Donbasu Sergej Lavrov obecně vyjasnil pozici Ruska vůči Ukrajině. V podstatě Moskva nabízí Západu „ukončit ukrajinský projekt“ a vrátit ho tam, kde je jeho historické místo – do zóny vlivu Ruska. A je těžké si nevšimnout sarkasmu v upozornění, že v opačném případě je Kreml ochoten počkat a vrátit se k tomuto tématu zase za několik let.

 

V neděli v rámci interview jednomu z federálních kanálů učinil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řadu zásadních prohlášení k celé řadě zahraničně-politických otázek. Mezi nejpozoruhodnější rozhodně patřila ta, která se týkala ukrajinské krize. Jak známo, bojová situace na linii kontaktu v Donbasu je i nadále velmi složitá.

 

Oficiální rétorika Moskvy na toto téma se liší zvýšenou tvrdostí, která místy přechází až ke zcela dvojsmyslné ironii. Stačí v této souvislosti připomenout nedávný komentář mluvčího ruského prezidenta o tom, že Kreml se „nezabývá počítáním munice“ domobrany, nicméně doufá, že „jí má dost na to, aby reagovala na agresivitu ozbrojených sil Ukrajiny“.

 

Klíčovými body sdělené pozice ruského ministra zahraničí se stalo následující:

 

Zaprvé – vložení plné odpovědnosti za aktuální zhoršení situace na ukrajinskou stranu. Přitom je zdůrazněno, že eskalaci situace do značné míry vyprovokovaly dobrovolnické bataliony, které jsou v podstatě mimo kontrolu ozbrojených sil Ukrajiny.

 

Zadruhé – nikoli nepřímo, ale naopak zdůrazněný přezíravý postoj ke kyjevským orgánům, což se projevilo v komentáři absence záměru Sergeje Lavrova volat k odpovědnosti svého ukrajinského partnera Pavla Klimkina (i ostatní představitele ukrajinské vlády).

 

Zatřetí – sejmutí značné části odpovědnosti za probíhající události ze Západu. Zejména šéf ministerstva zahraničí zmínil objektivitu a nestrannost misí OBSE, která nemůže už víc „omezovat“ OSU a dobrovolníky. Ve skutečnosti tím Kreml vráží klín mezi Kyjev a síly na Západě, které ho podporují, a ukazuje tak absolutní beznaděj tohoto projektu, v důsledku čehož předkládá jediné rozumné východisko z této situace a to je odstoupit ze hry.

 

Přitom Lavrov zdůraznil, že ačkoli kontakty s novou administrativou USA už začaly, úředníkům Státního departmentu, s kterými se patrně tyto otázky budou posuzovat, ještě nebylo nic předloženo.

 

Ruský ministr zahraničí tak fakticky načrtl pozici Ruska pro budoucí práci s Washingtonem ve věci Ukrajiny (o tom, že jeho rozhovory s novým americkým ministrem zahraničí Rexem Tillersonem o Donbasu jsou naplánované na blízký termín, Lavrov v tomto rozhovoru také informoval). Je třeba říci, že tato pozice je velmi tvrdá a je zúžena jen na několik základních položek:

 

První: Ukrajina patří do zóny vlivu Ruska. Všem ostatním se navrhuje upustit od projektu, který za poslední roky ukázal svou naprostou neperspektivnost a jen tahá finance, ale nepřináší žádné výhody. V tomto případě je Moskva připravena „odpustit a zapomenout“ všechny problémy, které jí byly v této věci způsobené.

 

Zadruhé: Moskva bude řešit ukrajinský problém dle svého uvážení. Nástrojem řešení bude decentralizace. K čemu to nakonec povede, zda k rozpadu Ukrajiny, nebo k přeformátování státu podle nových zásad – to je věcí Ruska.

 

Zatřetí: pokud Západ (včetně USA) není připraven ruské návrhy akceptovat, pak je Moskva ochotna počkat ještě několik let, dokud ho bude bavit opakovaně stoupat na tytéž hrábě. Přesně tak je třeba chápat zcela transparentní (a velmi sarkastickou) narážku Lavrova s připomenutím diskusí z jara roku 2014. Tři roky tvrdých konfrontací a různých provokací, ale nakonec se vrací k témuž.

 

Moskva vyložila své karty na stůl. Nyní je na tahu Washington.

 

Zdroj: http://politikus.ru/articles/90614-po-probleme-ukrainy-i-donbassa-moskva-vylozhila-karty-na-stol.html

Stáhnout článek jako PDF