K česko-bavorským vztahům

 

Když padla Nečasova vláda, sudeti silně hořekovali. Věděli dobře proč. Za čas však poznali, že sobotkovci jsou k nim též přítulní. Jistě ne tak otevřeně a primitivně kolaborantsky, ale v kuluárech jsou přijatelní. A tak časem se zrodilo u nich poznání, nakolik jej inspiroval pan ministr Herman lze jen tušit, že vlastně nová vláda pokračuje tam, kde ta dřívější skončila.

 

Vztahy k Bavorsku nová koalice posiluje. To je nespočet cest, vedoucích zpravidla i do Mnichova, kam míří kádeuáci a někteří "socani". V sudetoněmecké ambasádě v Praze si tito pánové div nepodávají dveře. Prim však mají jako všude v tomto směru kádeuáci.

 

 

Proč by se nám tento trend neměl líbit? Bavorsko je totiž spolkovou zemí, v níž vládne Křesťanskosociální unie. Ta je ještě více napravo než křesťanští demokraté paní Merkelové. CDU s CSU jsou již léta, samozřejmě s časovými přerušeními, vládnoucími stranami v Německu. CSU prosazuje, její předseda je patronem sudetů, hlediska "čtvrtého kmene" i do celoněmecké politiky. Proto bychom se měli držet od Bavorů dále.

 

Jen jeden příklad z prorůstání sudetů s bavorskou mocí. Při posledních volbách do Evropského parlamentu byl B. Posselt na kandidátce CSU na volitelném šestém místě. Přesto nebyl zvolen. I Bavoráci viděli, jak si počíná v EP a raději mu proto nedali hlas. Ale co udělala bavorská moc? Aby se využili letité "zkušenosti" pana Posselta, byl také léta asistentem O. Habsburga, byl ustaven do funkce jakéhosi bavorského vládního zmocněnce pro východní Evropu.

 

Ač sobotkovci mají v německé spolkové vládě přirozené partnery, německé sociální demokraty, přesto viditelně naše republika se jaksi spíše nachyluje k Bavorsku. A to je chyba. Že tam jsou kádeuáci jako doma, je pochopitelné. Jiní ani nebudou. Pan doc. Pavel Svoboda dává tušit, že mohou být ještě horší. Jejich křesťanství je odsud až posut. Vždyť hlasovali v tzv. Evropské lidové straně v EP pro rezoluci, v níž světu sdělovali, že jsou připraveni na válku s Ruskem. Jak hluboce křesťanské a humánní! Může nás ještě něco u těchto pánů překvapit? Nevím, ale čekejme od nich všemožné!

 

Co se však povedlo panu B. Sobotkovi jako premiéru ČR? Je prvním předsedou vlády, který má za ministra landsmana, pana D. Hermana. Ten je, jak známo, předsedou Sdružení Ackermann -Gemeinde (SAG). Údajně jde o český spolek, registrovaný v ČR. Jaká je však skutečnost? SAG s mnichovskou Ackermann-Gemeinde má společné sjezdy, říkají jim celoříšské nebo celoněmecké, jeden z nich byl i v Plzni, a mají i společné orgány. A faktem je, že Ackermann-Gemeinde je jednou ze základních složek sudetoněmeckého landsmanšaftu, tak jako i Seliger-Gemeinde a Witikobund.

 

Ale ČSSD se vine ke KDU-ČSL jako ruka k ruce i v pražské vládnoucí koalici. Kédeuák J. Wolf se může přetrhnout, aby již stál na Staroměstském náměstí v Praze tzv. Mariánský sloup. A, hle, koaliční sociální demokraté tento "bohulibý" skutek podporují. Někdy to vypadá jakoby další křesťanskou stranou v republice byla i ČSSD. Nejlépe to snad je vidět kolem agendy církevních restitucí.

Již dávno sociální demokraté v tomto případě zatroubili k velkému ústupu, přestože nyní vychází na světlo boží zajímavé věci. Byla hodnota církevního majetku nadsazena, některé informace říkají, že podražení bylo dvoj až třínásobné, nebo nebyla? Sociální demokraté jsou v klidu. Jen Gajdůšková dostala ve volbách od voličů červenou kartu za svou činnost, spíše nečinnost, ve zvláštní restituční komisi.

 

Co nám ještě ČSSD předvede ve vztahu k Bavorsku a k svaté církvi? Nenechme se překvapit.

Dr. O. Tuleškov