Jsme svědky pokusu o státní převrat?

Ludvík Smýkal

29. 10. 2016

 

V předvečer, při a po udílení státních vyznamenání na Pražském hradě k 98.výročí vzniku samostatné Československé republiky jsme byli svědky řady událostí, které rozhodně stojí za pozornost. Návštěva údajného duchovního vůdce Tibeťanů v Praze, právě nyní, zřejmě nebyla vůbec náhodná. Lidé, kteří se na její organizaci a uskutečnění podíleli, se i v minulosti opakovaně pokoušeli o znevážení tohoto státního svátku k rozpoutání útoků na prezidenta České republiky Miloše Zemana. K jeho dehonestaci se neštítili a neštítí zneužít, s podporou některých médií, neziskových organizací a části akademické obce, i jiných příležitostí.

 

Společného prohlášení nejvyšších ústavních činitelů České republiky z 18. října 2016 využili k útokům i na další ústavní činitele – předsedu vlády a předsedy Senátu a Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Zarážející je, že k nim, v těchto útocích, připojili i někteří členové vlády, senátoři a poslanci.

 

„Neudělení“ státního vyznamenání, příbuznému jednoho z nich, se pro tyto lidi stalo podnětem k rozpoutání hysterické, nepřátelské kampaně s cílem znevážit oslavy Státního svátku České republiky a udílení státních vyznamenání na Pražském hradě.

 

Jejich dosavadní činnost zatím vyvrcholila 28.10.2016 svoláním shromáždění na Staroměstském náměstí v Praze a následném pochodu po trase Staroměstské náměstí – Karlův most- Hradčanské náměstí. Pořadatelem shromáždění na Staroměstském náměstí zřejmě byla, dle webu Magistrátu Hl.m.Prahy, obchodní společnost KUDYKAM, s.r.o., jednatel Michal Horáček (na webu Magistrátu pouze „KUDYKAM“), s uvedeným účelem shromáždění „Oslava svátku 28.10.“ Pořadatelem pochodu na Hradčanské náměstí byl zapsaný spolek Politika a Svědomí, z.s., se sídlem v Praze – Čakovicích, zapsaný do rejstříku 12.7.2016, s uvedeným účelem pochodu „Uctění památky 28.10.2016“.

 

Shromáždění na Staroměstském náměstí, moderované Michalem Horáčkem, se zúčastnili a vystoupili se svými projevy, ministři vlády ČR Daniel Herman a Marian Jurečka (oba KDU-ČSL) , místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (STAN), který „před pár dny svolal tuto akci,“, poslankyně Miroslava Němcová (ODS), bývalý český premiér Petr Pithart, rektoři některých vysokých škol a další.

 

„Na náměstí stojí pódium s fotkami s dalajlámou a Václavem Havlem. Nechybí ani transparenty s nápisy „Čína ven z ČR! Bolševik Miloš Zeman s nimi. Free Tibet“. Zatím na náměstí postávají stovky lidí. Chtějí prý vyjádřit nesouhlas s počínáním prezidenta Zemana. Toho bez obalu označují za „komunistu", „proruského zrádce" a tak podobně. „Zeman čínský červ!" „Zeman ruský šváb! „Zeman je lhář!" „Jsme západ!" Tato hesla jsou k vidění na dalších transparentech.“

 

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Ostuda-Ostuda-Ostuda-kricel-zaplneny-Staromak-Nemcova-se-pustila-do-Zemana-a-rozbourila-masy-lidi-460425

 

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Stovky-odpurcu-Hradu-na-Staromaku-Ten-Pi-Tchus-Rude-trenky-s-prasetem-Bolsevik-Zeman-460422

 

Po skončení shromáždění oslav na Staroměstském náměstí „vyrazilo několik set lidí, za organizovaného skandování protizemanovských hesel, na pochod na Hradčanské náměstí, kde protestní akce proti prezidentu Zemanovi vyústila předáním plastiky představující Miloše Zemana jako  exkrement. Kolorit akce dotvářely transparenty s protizemanovskými hesly, červené trenýrky či česká vlajka“.

 

Dle informace mluvčího prezidenta republiky „Vrcholem těchto oslav nenávisti, které byly zároveň zahájením prezidentské kampaně pod patronací pánů Horáčka a Gazdíka, byly pokusy o "uličky hanby" pro ty, kteří odcházeli z Hradu“.

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/VIDEO-Vylez-srabe-Odpurci-Zemana-v-cele-s-vysokoskolskym-pedagogem-radili-u-Hradu-460438

 

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Dozvuky-bourliveho-patku-Ovcacek-informuje-o-ulickach-hanby-pro-odchozi-z-Hradu-Horacek-se-dusuje-ze-na-Staromaku-nepadlo-o-Zemanovi-slovo-460461

 

Zajímalo by mne, co na uvedenou plastiku zobrazující prezidenta ČR, hanlivé nápisy, urážky vrchního velitele ozbrojených sil, pokusy o napadání odcházejících hostů ze slavnostního shromáždění na Pražském hradě, nedodržení účelu shromáždění a pochodu, atd., "říkají" pánové Sobotka, Chovanec, Stropnický, kterým v minulosti tak vadily, zřejmě oprávněně, tykadla nebo makety šibenic ?

 

Kde byli 28.10.2016 úředníci Magistrátu Hl.m.Prahy, Policie ČR, Městské policie, apod., když jim v jiných případech k zákazu, rozpuštění, příp. „rozehnání“ demonstrací, stačilo a stačí mnohem méně? Věřím, že mají vše, tak jako v jiných případech, pečlivě zdokumentováno .....

 

Kde jsou příslušné orgány činné v trestním řízení, které v jiných případech porušení zákona při demonstracích, neprodleně jednají?

 

Otázkou je, zda si všichni výše jmenovaní vůbec uvědomují, že svou nečinností, mohou napomáhat přípravě a rozpoutání státního převratu v České republice, se všemi následky s tím souvisejícími?

Nová republika