Jsme na straně mezinárodního práva!

 

Žádný stát, žádná velmoc nemůže samostatně rozhodovat o tom, že byl porušen mír, nemůže určit agresora a ani rozhodnout o ozbrojených akcích proti němu, ať již jde o akce individuální nebo kolektivní. Žádná velmoc nemůže být současně vyšetřovatelem, soudcem a vykonavatelem.

 

O těchto otázkách rozhoduje výlučně Rada bezpečnosti OSN a její odborné vyšetřovací instituce.

 

Sýrie je samostatným státem, členskou organizací OSN. Bez předchozího souhlasu syrské vlády nemůže žádný jiný stát vyslat a udržovat své ozbrojené síly na území Sýrie, nebo dokonce vést na jejím území ozbrojené akce.

 

Tato zásada stejně platí, jak pro USA, tak pro Turecko, či pro jakýkoliv jiný stát. Pokud přesto cizí vojska proniknou na území Sýrie nebo napadnou syrské vojenské jednotky, tak  se dopouští agrese.

 

Na území Sýrie došlo k použití plynu proti civilnímu obyvatelstvu. To je zřejmě fakt. Kdo však plyn použil, nebylo zjištěno. Vyšetřování neprovedla vyšetřovací instituce OSN, OPCW. Proto bylo bezpodmínečně nutné, aby USA se zdržely jakýchkoliv ozbrojených akcí. Nejdříve mělo OPCW vyšetřovat a zjistit viníka. Předat výsledky svého vyšetřování Radě bezpečnosti OSN a ta měla, pokud by získala dostatečné důkazy, určit, kdo spáchal tento ohavný skutek. A  teprve poté, samozřejmě s mandátem RB OSN, měla následovat vojenská akce či jiná přiměřená sankce.

 

Je známou skutečností, že v nedávné době  teroristé z IS několikrát použili plyn proti civilnímu obyvatelstvu na území Sýrie. Tyto jejich akce nebyly prošetřeny. Proto také nemohli být sankcionovány. Lze jen politovat, že těmito opovrženími hodnými zločiny se nikdo dále nezabýval.

 

Co se stalo, nelze odestát. Vyšetřování by mělo proběhnout následně. Pokud by se ukázalo, že předmětný zločin nespáchala syrská vojska, pak USA by se měly  Sýrii omluvit a nahradit jí veškeré škody, které agresí vznikly, kromě dalšího.

 

Světový mír nelze udržet, když jedna velmoc, jedno jakákoliv, bude suplovat OSN a RB OSN a vojensky jednat bez jejich mandátu. Dříve či později tak musí dojít k válce, možná že i světové a jaderné. Aby k tomu nedošlo, musí všechny státy dodržovat mezinárodní právo a ctít úlohu OSN a RB OSN.

 

Nejsme na straně Ameriky, Ruska, Číny, ale straníme mezinárodnímu právu, straníme lidstvu a jeho budoucnosti! Přesto však si dovolujeme říci několik dalších slov. Jsme přesvědčeni, že prezident D. Trump, svým rozkazem americkým vojenským silám, aby raketami napadli syrské letiště, hrubým způsobem porušil mezinárodní právo a z USA udělal tak agresora.  Oceňujeme, že Rusko se zdrželo adekvátní vojenské odpovědi, přestože byl napaden jeho spojenec, Sýrie. Celou záležitostí se budou nyní zřejmě zabývat orgány OSN, především Rada bezpečnosti. Rusko tak dalo míru šanci. Je nám velmi smutno z toho, čeho se dopustil D. Trump. Oceňujeme postup Ruska a jeho prezidenta V. Putina.

J. Kovář