Jimmy Carter - USA jsou „oligarchií s neomezeným politickým úplatkářstvím“ 

02.08.2015 " Informace Clearing House " - " Intercept " - Bývalý prezident Jimmy Carter řekl v úterý v celonárodně šířené rádio show  v programu  Thom Hartmann program  , že Spojené státy jsou nyní "oligarchie", ve které "neomezené politické úplatkářství" vytvořilo "kompletní podvrácení našeho politického systému na komoditu prodávanou hlavním přispěvatelům." Obojí, demokrati a republikáni, řekl Carter, se "dívají na tyto neomezené peníze jako na velký benefit pro sebe."

Carter reagoval na otázku Hartmanna o nedávném rozhodnutí Nejvyššího soudu o financování politických kampaní, jako je  Citizens United (Sjednocení občané).

Přepis:

HARTMANN: Náš Nejvyšší soud nyní řekl: "peníze v politice nejsou omezeny". Vypadá to jako porušení principů demokracie. ... Co si o tom myslíte?

CARTER: To porušuje podstatu toho, co udělalo Ameriku velkou zemi svým politickým systémem. Teď je jen oligarchií s neomezeným politickým úplatkářstvím, které je podstatou získání nominace na prezidenta, nebo zvolení prezidenta. A totéž platí i pro guvernéry a senátory v USA a členy Kongresu. Takže teď jsme právě viděli kompletní rozvrácení našeho politického systému na nákupní komoditu pro hlavní přispěvatele, kteří požadují, očekávají a někdy získávají laskavosti pro sebe po volbách.. ...

Zavedené podniky, demokraté a republikáni, se dívají na tyto neomezené peníze jako na velký přínos pro sebe. Někdo, kdo  již je v Kongresu může prodat mnohem více zaníceným přispěvatelům, než ten, kdo je právě vyzyvatel.

Přidal jsem Carterovo prohlášení na tento seznam přiznání politiků, že peníze řídí politiku. Prosím,  dejte mi vědět,  pokud máte další dobré příklady.

(Děkuji Samu Sacksovi , že na toto upozornil.)

John Schwarz

http://www.informationclearinghouse.info/article42536.htm

Pro České národní listy přeložil P. Rejf