Jelcin se stal agentem USA dobrovolně

Ruslan Chasbulatov

 

Podle jeho názoru, takovou obrovskou mocnost, jako byl Sovětský svaz, nebylo v podstatě možné zničit vnějšími faktory.

 

Poslední předseda Nejvyšší rady, nyní - člen korespondent Ruské akademie věd, vedoucí katedry světové ekonomiky Ruské vysoké školy ekonomické G. V. Plechanova,  Ruslan Chasbulatov, v interview pro AiF.ru mluví o faktorech rozvalu SSSR a roli Borise Jelcina.

 

Podle jeho názoru, takovou obrovskou mocnost jako Sovětský svaz není v principu vůbec možné rozbít prostřednictvím vnějšího faktoru. "Vůbec odmítám nějaký významný zahraniční vliv na rozpad SSSR. A lidé, kteří chtěli zachránit Sovětský svaz, podcenili pravděpodobný faktor rozkladu elit - na svazové úrovni, na republikové, regionální, oblastní, místní. Žádný významný vliv zahraničí na tento faktor zničení SSSR se neukazuje"- říká Chasbulatov.

 

Nicméně, jinak se vyvíjela situace v Rusku po rozpadu Sovětském svazu, řekl a poznamenal, že objevení se Jelcina – je historická náhoda. On to chápal, když přišel k moci, a proto se snažil získat podporu všeho druhu, včetně Západu.

 

"Samozřejmě, že nikdo nenabízel Jelcinovi: "Tady máš 100 milionů a staneš se naším agentem". Stal se jím dobrovolně, vědomě podřídit celou politiku země zájmům USA, Německa, Velké Británie. Západ a Spojené státy, především jejich všemocná CIA, byli v šoku po podepsání Bělověžských dohod, nečekali, a nepřipravili tento konec SSSR. Ale přešel čas a připsali tuto "zásluhu" sobě"- říká Chasbulatov.

 

Plný text interview s Ruslanem Chasbulatovem  čtěte na АиФ.ru..

Moskva, 5. dubna - AiF-Moskva, Dmitrij Donský,   РИА Новости .

 

http://www.aif.ru/politics/world/hasbulatov_elcin_stal_agentom_ssha_dobrovolno?utm_source=infox.sg

 

Pro České národní listy volně přeložil P. Rejf