Je vánoční čas dobou míru a pokoje?

 

Války agresivní, vedené zahraničními silami, války občanské však pokračují i v těchto dnech velkých křesťanských svátků. Lidé na mnoha místech světa jsou ohroženy teroristy. Určité mocenské síly ve světa stále ještě kalkulují s velkou válkou. Nepřítelem podle nich je Rusko. Tato říše zla, jak říkají, musí být zničena. Že může tak dojít k válce i jaderné a k následné záhubě všeho živého na naší modré planetě, agresory nezaráží. Dokonce i s tímto rizikem kalkulují.

 

Tvrzení, že Rusko ohrožuje svět je lživé. Rusko nemá své armády na hranicích Spojených států, ale je to právě naopak. Armády NATO cvičí, dělají přehlídky  v blízkosti ruského území. Pro poučení, jak vše může opět dopadnout, si udělejme exkurzi do nedávných dějin! Napoleon vtáhl s velkou armádou do Ruska, aby si ho podmanil. Dokonce došel až do Moskvy. Přesto jeho vojska byla zničena. A Napoleon byl rád, když se z Ruska dostal bez úhony. Rusové však došli až do Paříže.Po více než 100 letech německá vojska byla připravena na hranicích, aby prudkým a mohutným  úderem, při kterým se Evropě měl zarazit dech, zničila Sovětský svaz, vyvraždila či vyhnala většinu sovětského obyvatelstva a zemi si až k Uralu podrobila. Hitler slíbil německému národu, že Krym  bude jeho riviérou. I toto tažení skončilo zničením armád Německa a jeho spojenců. Sověti dobyli Berlín a „tisíciletá“ říše se zhroutila. Někteří zločinci byly postaveny před  soudní tribunály, odsouzeni k smrti a popraveni.

 

Zvolením D. Trumpa prezidentem USA se pravděpodobně tlak na Rusko značně zeslabí. Mezinárodní jednání mohou vést i k odstranění studené války. Svět bude moci zmobilizovat své síly k rozbití islámského státu a zničení všech forem terorismu.

Usilujme všichni o mírovou budoucnost lidstva a jeho rozvoj, aby každý člověk mohl prožít lidsky důstojný život.

 

Na příští rok Rusko připravuje velké vzpomínkové akce na revoluční období před 100 lety. Cílem je nejen pouhé vzpomínání na minulost, ale poučení z dějin a konečné smíření potomků rudých a bílých. Ohniska vnitřního napětí mají být  odstraněna a Rusko  posíleno.

 

Pro nás, Čechy, může být vnitřní smíření v Rusku  příkladem hodným následování. Jděme v tomto směru ruskou cestou! Vnitřní smíření různorodých sil, které působí i proti sobě ke škodě republiky i jejího lidu, které oslabují naši státnost i národ, by mělo být i našim velkým cílem.

 

Budou příští Vánoce již dobou skutečného míru, pokoje a lepšího života lidstva?  To záleží také i na každém z nás.

J. Skalský