Je to skutečně tak?
Plán Barbarossa 2 – je tam i Váš podpis?“ Jak Putin v Soči zmrazil Merkelovou

Třetím článkem hodným pozornosti je článek o setkání Merkelové s Putinem v Soči na začátku května. Merkelová měla mimo tiskovou konferenci Putinovi říct, že blafuje, protože musí vědět, že s USA nemůže soupeřit, protože ruské rakety tam prostě nedoletí. Putin se měl údajně Merkelové dlouze zadívat do očí a asi po tříminutové pauze měl z aktovky vytáhnout plán vypracovaný Pentaqonem a schválený a podepsaný všemi členskými zeměmi NATO. Plán má název Barbarossa 2 a podle tohoto plánu má být Rusko rozděleno na konkrétní sféry vlivu a podle toho má být okupováno některými státy aliance.

A. Merkelová a V. Putin v Soči, 2. května 2017 „Je to Váš podpis?“, měl se zeptat V. Putin, načež měla zčervenalá Merkelová přikývnout. A Putin měl dopovědět:

„Takže si řekněme, že do USA rakety možná nedoletí, ale k základnám NATO na území Německa zcela jistě, za to Vám ručím. Jistě, může se stát, že se sem-tam něco zadrhne a netrefí, takže místo na základny rakety dopadnou na Mnichov nebo Frankfurt. Ale to už je „vis major“, měl dopovědět Putin a tím mělo být setkání v Soči ukončeno. Ruský zdroj zde, v slovenské verzi z jiného zdroje zde.

K této zprávě si připomeňme, že má jít o plán „SSSR 2.0“, o kterém jsem na těchto stránkách už mockrát psala a o kterém Rusko ví přinejmenším od nástupu Putina. A že tento plán je hlavním důvodem, proč Putin tolik posiluje vlastenectví a jednotu ruského národa a proč k příští ochraně Ruska (Slovanů) vsadil na vertikální systém vládnutí.

Ale jednak je tady ještě jedna, a to dnešní, proto velmi aktuální zpráva, která rovněž souvisí a proto stojí za pozornost:

Vláda podpořila nasazení českých vojáků v Pobaltí

„Do Pobaltí v příštím roce vyšleme až 290 vojáků. Většina z nich bude působit v rámci německého uskupení v Litvě, do kterého kromě nás přispějí také Francouzi, Nizozemci nebo Chorvati,“ sdělil v úterý ČTK ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Minometná četa se pak zapojí pod kanadským velením v Lotyšsku. „Jde o náš jasný příspěvek v rámci kolektivní obrany aliance, na které je založena i naše vlastní bezpečnost,“ poznamenal ministr.

Loni na summitu NATO ve Varšavě se aliance domluvila, že kvůli posílení své schopnosti odstrašení a obrany pošle čtyři mnohonárodní bojová uskupení do Estonska, Litvy, Lotyšska a Polska. Důvodem je obava východních členů NATO z ruské politiky. V každé ze zmíněných zemí by mělo být rozmístěno více než 1000 spojeneckých vojáků. Praporu v Estonsku bude velet Velká Británie, v Litvě Německo, v Lotyšsku Kanada a v Polsku USA. Do praporů pak budou přispívat jednotlivé alianční země.

Konkrétně se Česko domluvilo na působení v kanadském a německém kontingentu. Do Litvy by tak měla odjet mechanizovaná rota s asi 250 vojáky. V Litvě by měli čeští vojáci působit od 1. května 2018 do 31. ledna 2019. „Minometná četa se zároveň zapojí do působení bojového uskupení vedeného Kanadou na území Lotyšska. Půjde o maximálně 40 osob na dobu od 1. ledna 2018 do 31. ledna 2019,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Mechanizovaná rota bude mít kromě „demonstrace připravenosti bránit suverenitu spojenecké země “ za úkol na území Litvy i cvičení, a to i společně se spojenci. „Společné výcvikové aktivy a cvičení mohou probíhat na území všech pobaltských států a Polska,“ dodal Medek.

V Litvě již čeští vojáci působili na začátku letošního roku v rámci společného cvičení zemí Visegrádu (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) a Pobaltí. V minulosti také hlídali čeští piloti vzdušný prostor pobaltských zemí. České stíhačky by se do ochrany pobaltského nebe měly znovu zapojit v roce 2019.“ – citace článku zde
Z článku "Moskva 9. května 2017 – oslava porážky plánu „Barbarossa“. A Merkelová v Soči a plán „Barbarossa 2“. VIDEA"

Pozorovatelka
11. 5. 2017 AE News