Jak vlastenecká je ODS pod vedením

Petra Fialy?

 

Petr Fiala ke vztahům k Německu a k sudetům toho moc za poslední dobu nenamluvil. Zdálo se, že zapomněl na chyby mládí. Jako Panevropan jezdil po Moravě, přednášel. Tehdy měl blízké kontakty s Ottou Habsburgem a s  B. Posseltem, jenž nějakou dobu "pracoval" u pana Habsburga jako asistent. Dokladem uvedeného jsou i fotografie někdy z počátku 90. let minulého století.

 

Když byl P. Fiala zvolen do čela ODS a těchto aktivitách toho moc veřejnosti nesdělil. Jakoby své panevropské kroky nepovažoval za důležité. Mohli bychom tedy myslet, že Panevropa pro něj skončila. Jenže, ouha! B. Posselt ve svém sjezdovém  projevu nás uvedl do reality. Výslovně řekl: "Já jsem dokonce dostal dopis od předsedy jiné opoziční politické strany - ODS, Petra Fialy, ve kterém píše, že  podporuje prosazování porozumění premiéra Sobotky." A jsme doma! Pan Petr Fiala domácí politickou scénu informačně jaksi vynechal. Ani investigativní novináři zatím "nezjistili", co všechno napsal Posseltovi. Asi to nebude tak důležité. Nám stačí, že v "usmiřování" podporuje Sobotku.

 

Takže k otázce, jíž klade nadpis článku. ODS je dnes asi stejně vlastenecká jako byla za P. Nečase. Rozdíl je jen v tom, že P. Nečas se ke smiřování se sudety nejen hlásil, ale také aktivně k němu působil. P. Fiala se k němu jen hlásí. Vlastenectví z ODS zřejmě odešlo v době, kdy opustil funkci předsedy ODS Václav Klaus. Vlasteneckou linii pak viditelně zastávalo jen pár zbylých sirotků. Ještě dnes se k ní někteří občas hlásí.

 

Dopis P. Fialy B. Posseltovi tak, alespoň si to myslím, zpečetil osud ODS. Většina našeho lidu je proti sobotkovské germanofilní a sudetomilní smiřovací politice. ČSSD to pocítí ve volbách. ODS také. Již nemůže nabírat protestní hlasy nespokojených voličů. ODS bude mít proto problém. Voliči ještě větší, koho že budou moci ještě volit?  Máme v Čechách ještě nějakou významnou politickou stranu, o které se dá říci, že je stranou vlasteneckou?

J. Skalský