Jak také česko-německé vztahy mohou vypadat v praxi

 

Jak jsme se dozvěděli, má být vytvořena pracovní skupina česko-německá, která se bude zabývat problematikou migrantů. 

 

Sobotkovské vládě nestačí výsledky několika průzkumů v ČR, které v podstatě vypovídají o tom, že asi až 80% Čechů odmítá kvóty, podle kterých bychom museli přijímat migranty. V důsledku tohoto několikanásobného jasného vyjádření lidu dokonce i sobotkovská vláda se postavila proti povinným kvótám

 

Merkelovské Německo naopak neustále požaduje, aby státy EU přijímali uprchlíky podle kvót stanovených EU a ulehčili tak Německu.

 

Problém je v tom,že to byla kanléřka A. Merkelová, která rozevřela náruč a řekla na adresu migrantů, že jsou v Německu vítaní. Samozřejmě již nyní jich má Německo více než dost a tak by se o ně chtělo podělit, třeba i s ČR.

 

Aby se nějak protichůdná stanoviska vyladila, zřejmě se dohodl Sobotka s Němci, že společně vytvoří pracovní skupinu.

 

Myslíte si, že ČR zcela samostatně   stanovila předsedu české části komise? Mýlíte se. Byli to Němci, kteří si sobě oddaného člověka zvolili. Ukázali prstem na V. Špidlu, šéfporadce B. Sobotky.  Myslíte si potom, že to bude česká strana, která si bude moci vyžádat určitého německého politika za předsedu německé části komise?  Mýlíte se opět! Budou to Němci, kteří určí, kdo bude stát v čele německé části komise

 

To je jen malá ukázka z praxe, jak mohou vznikat různé česko-německé orgány, komise. Líbí se Vám to? Jistě ne! Nám také ne. Ale tak to chodí. Sobotkovci daný vzorec chování mají již zažitý. Požadovat rovné postavení obou stran při jednání je pro ně něco již dávno zapomenutého.

 

Nyní jen  můžeme čekat na další veletoč sobotkovské vlády, která již stačila opustit Fica v jeho odporu ke kvótám a nyní  zřejmě uvažuje o tom, jak spacifikuje český lid, jen aby mohla Němcům splnit všechna jejich přání.

 

Dosud zdaleka nemáme všechny potřebné informace, abychom mohli tvrdit, že sobotkovská vláda nemá daleko od té protektorátní, ale přesto tato myšlenka se nám stále vtírá a je neodbytná. Přesto si řekněme, že se seriozními závěry si raději počkáme. Čas ukáže i to, co je dnes skryto.

 

Byli bychom moc rádi, kdyby tyto manévry sobotkovské vlády byly koncem konce a nikoliv začátkem začátku zešpidlovatělé sociální demokracie. Pokud však Sobotka se Špidlou a jemu podobnými výtečníky dokáže většinu sociálních demokratů převést na německou víru, těžko bude republice. Pak k vnitřnímu proněmeckému obratu může být již jen několik kroků.

J. Kovář