Jak si to mohli dovolit?

Ohlasy Jihlavského semináře Nové republiky 2017 -

- mh

12. 4. 2017  HalóNoviny

 

Je to hanebný postoj, stydíme se za reakci české vlády. Američany ke shazování raket na syrské území nic neopravňovalo. Takto reagovali na »první Trumpovo bombardování« účastníci sobotního jihlavského semináře levicového spolku Nová republika.

 

Čínského prezidenta, který v momentu shazování raket Tomahawk dlel na státní návštěvě v USA, to muselo urazit, pro Číňany je to velmi nepříjemný signál, reagoval profesor Oskar Krejčí na náš dotaz. Touto agresí se americká zahraniční politika ukázala jako nevypočitatelná. Občané, kteří cítí, že je to tak špatně, by měli mluvit o rostoucím nebezpečí války, pamatovat si, co který politik o této agresi řekl – a u voleb se podle toho zařídit, radí politolog. Zajímavé podle něho bude vysledovat, proč do cíle nedoletěla polovina vystřelených raket…

 

»Jsou to darebáci!« vyjádřil se ostře vysokoškolský pedagog docent Radim Valenčík. Svévolné shození raket, tedy trestání bez prošetření všech okolností, vidí dokonce jako »povzbuzení všech teroristů a zločinců světa, protože vybízí k tomu, aby v budoucnosti byly provokace opětovně zneužívány k dosažení zločineckých cílů«. Valenčík současně zkritizoval prohlášení českého ministerstva zahraničí.

 

Ze stejné úvahy – že nikdo nevyšetřil, co bylo příčinou úniku chemických látek, jenž předcházel americkému bombardování – vychází i vojenský analytik Martin Koller, který připomněl, že syrská vláda v letech 2013-2014 odevzdala pod dozorem mezinárodních odborníků chemické zbraně. Naopak tyto smrtící látky používaly teroristické skupiny operující na syrském území, u nichž byla prokázána saúdskoarabská podpora. Útok na Sýrii bez souhlasu RB OSN označil Koller za státní terorismus.

 

Kritika padala i na hlavu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a dalších členů vlády, kteří rychle přispěchali se servilní podporou »amerického spojence«. »Domnívám se, že je to hanebný postoj, souhlasit s napadením suverénního státu, člena OSN, cizí mocností, dokonce supervelmocí, a bez vyhlášení války,« svěřil se našemu listu Vladimír Fic z Brna. Sobotkovo prohlášení coby představitele údajně suverénního státu je pro něho nepochopitelné, kroutil hlavou. Další posluchač v sále jihlavského Dělnického domu, Miloš Klepal ze Šlapanic, v rozčilení hned v pátek napsal písemný protest prezidentu republiky Miloši Zemanovi, v němž stanovisko vlády odmítl.

 

- - -

 

*) videozáznamy vystoupení profesora Oskara Krejčího a dalších seminaristů postupně uveřejníme na těchto stránkách v příštích dnech.