Jak se zbavit nepohodlných zaměstnanců - reorganizací!

 

Když se někdo vedoucím činitelům nelíbí, dostane výpověď z pracovního poměru. Často se pak ukáže, že tento krok, zpravidla zdůvodněný účelově, by před soudem neobstál. A tak učenlivý subjekt se nechá advokátem poučit o nastávajících rizicích případného sporu a vyhlásí reorganizaci, která se týká nežádoucího zaměstnance nebo zaměstnanců.

 

Takovýto postup není vlastní jen současné době a Ministerstvu vnitra ČR. Setkávali jsme se s ním, a to nejednou, již dříve. Uvedu jeden příklad. JUDr. Richard Sacher, zaměstnanec Československé strany lidové, ještě s jedním kolegou, byl v r. 1988 „zreorganizován“, když všechny uváděné důvody pro výpověď se ukázaly příliš lehké a následně i rizikové. Tento krok poradil vedení jeden známý pražský advokát. Obrana proti reorganizaci v podstatě nebyla. A tak oba pánové museli odejít ze služeb  ČSL.

 

Uběhlo několik měsíců r. 1989 a politická situace se změnila. Dr. Sacher i jeho kolega se vrátili do služeb ČSL. Ti, co dříve reorganizovali, byli sami reorganizováni. A ke všemu se dr. Sacher stal ministrem vnitra. Záhy se však ukázalo, že tehdy všemocné Občanské fórum v něm nenašlo zalíbení. Přidali mu nového náměstka z OF, který v praxi nad ministrem převážil.

 

Poučení z uvedeného příkladu je několik. To hlavní spočívá v konstatování, že reorganizace je způsob řešení problémů nejen pracovních, ale ve špičkových případech především politických, proti kterému neexistuje účinná obrana.  Jsi reorganizován, musíš jít. Pointa spočívá v tom, že často ten, kdo reorganizuje je sám později reorganizován. To jsou vlastně ty boží mlýny, které sice melou pomalu, ale spolehlivě.

 

Když však reorganizovaný nedostane v resortu vnitra ani nějaké běžné místo, ač o něj projevil zájem, proces mletí se zrychluje, poněvadž takováto nespravedlnost, je-li skutečná, volá  přímo až do nebe. Ten nahoře ví, jak se věci mají. Boží mlýny mohou proto  nějaký čas mlet na prázdno a pak se i zastavit.  Nesemelou nevinného jako téměř běžně ty světské.

drot