Jak se prokousáváme k pravdě 2

Dotazy v petici předsedovi vlády ČR, Mgr. B. Sobotkovi, ze 7.12.2016 postoupené petentem P. Rejfem a obdržené odpovědi z Úřadu vlády (k česko-(sudeto)-německé problematice)

 

Náš dotaz:

II. Jak vysvětlíte požadavky B. Posselta, předsedy SL, na náhradu škod a restituce, jak vysvětlíte požadavky pana G. Zeihsela, předsedy SL Rakouska, na odškodnění, a představitele tzv. sudetoněmecké mládeže, že generace dědiců sudetských Němců má více než jednu vlast? Co z toho plyne pro Vaši tezi, že SL se snaží o odstranění práva na vlast, na reparace a škodu ze stanov SL?

 

Odpověď Úřadu vlády ČR:

Na druhou otázku, jak souvisí požadavky představitelů SL se snahou provést změnu stanov SL, MZV uvádí, že vláda ČR oceňuje novou kvalitu česko-bavorských vztahů, které se odvíjí od snah o překonávání zátěže minulosti a posilování vzájemného pochopení a důvěry. V tomto kontextu vnímá také kroky vedení SL vedoucí k odstranění práva na vlast, na odškodnění a na náhradu škod ze stanov SL, a to i přesto, že tyto stanovy dosud nevstoupily v platnost.

 

Náš komentář:

Nejdříve si znovu uveďme odpověď ÚV na naši první otázku: „Na Vaši první otázku, na základě jakých mezinárodně právních norem vzniklo odsunutým Němcům z Československa právo na návrat do vlasti, konstatujeme, že tyto nároky jsou požadavky SL zakotvené v interních dokumentech tohoto sdružení, nicméně tato práva nevyplývají z žádných mezinárodněprávních norem. Z výroků představitelů ČR, jež ve svém dopise zmiňujete, podle názoru MZV nelze dovodit uznání existence těchto práv.“

 

Tedy právo na vlast a na odškodnění jsou tedy uvedené pouze v interních dokumentech tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL), aniž by byla tato tzv. práva zakotvena v mezinárodněprávních normách. Lidově řečeno: Sudeti si nadělili práva, která nikdy neměli, nemají a nebudou mít. A pan premiér Sobotka a další „čeští“ politici si s nimi hrají hru na práva a honorují jejich vzdávání se již téměř dva roky, aniž by se jimi vymyšlených práv zbavili. Ale z hlediska mezinárodněprávního je přece úplně jedno, co sudeti mají ve stanovách. To jejich právo na vlast a neodškodnění jsou jen  jejich výmysly. Pro nás nemají žádné právní důsledky, ať již jsou ve stanovách v jejich programu 20 bodů, či nikoliv.   

 

Je nám líto, že odpovědi na naše otázky jsou místy tak jednoznačně vyhýbavé nebo dokonce část otázky pomíjející. Odpověď se zcela vyhnula našemu upozornění na to, že pan B. Posselt na jedné straně se verbálně „zbavuje práv“ ze stanov a na druhé straně ujišťuje své soukmenovce, že restituce i náhrady škod budou, představitel mládeže SL opět tvrdí, že  generace dědiců sudetských Němců má více než jednu vlast, a G. Zeihsel na Dni vlasti říká landsmanům, že v ČR probíhají přímá jednání o odškodnění tzv. Novorakušanů, tedy v podstatě také sudetů.

 

Zřejmě pro Úřad vlády je zcela normální, že  posseltovci se zříkají práva na vlast a na odškodnění, ale současně ujišťují členstvo a funkcionáře SL, že vlastně odškodnění i vlast chtějí a budou mít.. A tomu říká Úřad vlády vstřícnost vůči České republice.  Je načase, aby vládní činitelé přestali se konečně rozplývat nad uvedenými velmi pochybnými hrátkami SL a  začali se chovat jako skuteční ústavní činitelé ČR, což nám u nich ve většině případů chybí, zvláště pokud jde o jejich vztah k SL.

ČNL