Jak ostudné!

 

Čeští sudetomilové, germanofilové a neználkové dějin na jedné straně a sudeti na druhé se v Brně "smiřovali" na úkor českých národních a státních zájmů a dokonce i proti nim.

 

V tomto divadle za českou stranu hráli herci, kteří více či méně převzali sudetoněmecké vidění dějin a budoucnosti.

 

Není to poprvé! V protektorátních poměrech zcela na  německé pozice přešel např. E. Moravec a jeho lidé. V 50. letech 20. století generál Lev Prchala se svými věrnými  zradil republiku a šel na ruku sudetům ve všem, co jim na očích viděl.

 

Dalším ochotným vyjednávačem se sudety byl F. Peroutka. Ten tak daleko však nezašel. Ani nemohl. Byl se svými prosudetskými stanovisky jako kůl v plotě.

 

Národní rada Československa, tehdy vyvíjející činnost v západním Německu, však jasně prohlásila, že Československá republika je nedělitelná a jednotná, že odsun Němců je definitivní a nevratný.

 

Stejné stanovisko v té době zaujímala i československá vláda v republice.

 

Žádný vlastenecky cítící Čech, ani v republice, ani v emigraci, nebyl ochotný se sudety kolaborovat.  Někteří brněnští zastupitelé však ukázali, že nyní je to možné. Historická pravda zaplakala.  Přání  "smířit" se se sudety pro ně bylo silnější. Zkorigovat jejich stanoviska budou moci voliči až při dalších volbách.

 

Toto "smiřování" jde však i výše. Nevím, že by Sobotka nebo Babiš, Bělobrádek by proti němu něco namítali. Sobotka kdeco upřesňuje svým prohlášením. Nyní mlčí. Znamená, že souhlasí? Zřejmě ano. Ostatní jakbysmet. Proto další kroky v tomto směru na vyšší úrovni nejsou vyloučeny.  Můžeme předpokládat, že za oponou se kráčí v tomto směru dál. Sami sudeti svého času vyzradili, že vláda B. Sobotky začala tam, kde skončila ta zkrachovaná nečasovsko – schwarzenbergská. Ale nemylme se! Duch předešlé vlády dokonce dále sídlí na některých současných ministerstvech. Jistě především na kultuře, ale také na ministerstvu zahraničních věcí. Je velkou otázkou, zda L. Zaorálek je lepším ministrem zahraničí, než byl K. Schwarzenberg. Samozřejmě, že je nemožné je posuzovat z hlediska českých zájmů.

Myslím si, že sloužili a slouží jinčím pánům, než je český národ. Tomu hnedle již zbývají jen oči pro pláč.

 

Tedy pamatujme, že KDU-ČSL,  TOP 09 a Zelení, lidé z proněmecké skupiny v ANO, ČSSD,  jsou pro české vlastence nevolitelní! Představují totiž pro republiku a náš národ velké nebezpečí. To hrozí již i v současnosti. Uvidíme, až vytáhnou oponu.

J. Kovář