Jak nyní probíhají v Srbsku restituce  - První se vrací!

 

To, co je v Čechách na Slovensku a dalších vyháněcích státech kategoricky odmítáno a považováno za hrozbu pro celý politický systém v České republice, samozřejmě není problémem jinde. V Srbsku se rehabilitace a restituce po druhé světové válce vyhnaným a vyvlastněným dunajským Švábům berou vážně. Příslušný zákon byl již přijat v roce 2011

 

.. Ale mnozí nechtěli věřit, že by to Srbsko s aktivním pokáním a smířením s bývalými spoluobčany bralo opravdu vážně. Takže nepodali žádnou žádost o rehabilitaci a restituci. Ti, kdo to udělali, ale teď těží z této aktivní politiky smíření. V Rakousku byl v poslední době úspěšně dokončen první případ restitucí : Tři bratři v Horním Rakousku obdrželi 3000 m2 v malém srbském městečku Kula zpět.

 

Půda patřila prarodičům. Jinými slovy: Dědici jsou plně oprávnění. Další případ by měli právníci Ralf Brditschka a Nikola Bozic společnosti Hash&Partners úspěšně dokončit pro rodinu v Karlsruhe: Je to asi celkem ne méně než dvě stě padesát hektarů zemědělské půdy v blízkosti města Apatin na Dunaji - v ceně patnáct tisíc euro za hektar, tedy značný majetek, který již byl v restituci navrácen. Brditschka,  mimochodem, je vnuk sudetoněmeckých výrobců bižuterie z Jablonce - a jeho srbský kolega zastupuje přibližně 2200 dunajských Švábů, 90 procent z nich pochází z Rakouska, zbytek z Německa, USA a Kanady.

 

Pokud je restituce v naturáliích možná, je uzavřena s maximálně 500.000 euro pro náhradu škody vlastníka. To bude vyplacena od roku 2018 - částečně v hotovosti a částečně ve státních dluhopisech. Podle srbského odhadu je hodnota zabaveného majetku dunajských Švábů až 220 miliard eur. Bělehrad aktivně uskutečňuje tento způsob usmíření. Šéf srbské rehabilitační a restituční agentury, Strahinja Sekulic, dokonce zvlášť cestoval do Rakouska při několika příležitostech, aby informoval dunajské Šváby o jejich právech. Pouze na začátku října se vrátil do Marchtrenk na informační zasedání. Také za křivdy v Titových koncentračních táborech je tu způsob náhrady. Občané, kteří ztratili své blízké,  jsou oprávnění.

O tom mohou sudetští Němci jen snít ..

 

 Sudetenpost, 5.11.2015, str. 1

 Volný překlad P. Rejf