Jak je nebezpečný americký Vzteklý pes

Ljubov Stěpušova (Ljulko)

2. prosince 2016

 

Trump představil jednu z klíčových postav jím budované vlády – šéfa Pentagonu. Jedná se o generála námořní pěchoty na penzi Jamese Mattise, majícího tři přezdívky: „Vzteklý pes“, „Chaos“ a „Voják – mnich“. Vyznačuje se puntičkářskou přímostí a nepřátelstvím k Íránu. Rusko s ním může spolupracovat, protože je soustředěn na boj s terorismem.

 

Puntičkář, který se stane politikem

Mattis má 66 let, v roce 1991 byl ve válce v Perském zálivu a později v Afghánistánu a v Iráku a mezi léty 2010 až 2013 šéfoval v Ústředním velení v USA. Podle amerického tisku je to jestřáb, považující Teherán za „jedinou trvalou hrozbu stabilitě a míru“ na Blízkém východě. Vyjmenoval nebezpečí pro USA a jejich spojence pocházející od Íránu: jaderný program, vývoj moderních balistických raket, blokování Hormuzského průlivu, kybernetické útoky, podpora Hizballáhu v Libanonu a Sýrii a Hútíů v Jemenu.

 

Ohledně Ruska došel k závěru, že se Putin snaží „rozbít NATO na kusy“ Řekl: „Lidé se ptají, zda se Putin nezbláznil, neztratil rozum? Podle mne není problém jen u Putina. Říká se, že jakmile Putin odejde, bude v Rusku lépe. Myslím si, že to jsou sny.“

 

Washingtonský močál čeká na vysušení

Trump chce údajně do vlády dostat profesionály, kteří neslouží pro peníze, ale pro ideu „opět učinit Ameriku velkou“. Demokraté i Republikáni, aktivisté z Never Trump i Never Hillary a další, všichni se shodují, že se Mattis na funkci ministra obrany hodí. Je však jedna podmínka: Podle zákona potřebuje jakožto bývalý voják souhlas Senátu. Od jeho vojenské služby uplynuly jen tři roky, namísto stanovených sedmi. Zdá se, že to nebude problém, protože se poukazuje na to, že jedna věc je být dobrým vojákem a jiná dobrým úředníkem. Být šéfem Pentagonu je spíše práce politická. Pentagon se nedá řídit stejně jako divize námořní pěchoty.

 

Kromě toho je v USA tradicí jmenovat ministrem obrany civilistu, aby zajistil kontrolu armády. Jenže tady nejde o kontrolu, ale o zachování dřívějšího přístupu k zahraniční politice. Mattis by mohl zvoleného prezidenta a jeho tým ochránit před unáhlenými kroky v oblasti národní bezpečnosti nebo od radikálního odklonu od tradiční americké zahraniční politiky. Takto na jmenování Mattise pohlížejí Demokraté.

 

Republikánský přístup vyjadřuje analytik Ralf Peters. Říká: „Za posledních 16 let jsme viděli civilisty, kteří neměli vojenskou zkušenost, kteří spustili nepromyšlené války a zasahovali impulsivně, aniž by brali v úvahu efekty druhého a třetího řádu. Naopak, generálové nechtějí svá vojska posílat do války. znají složitost i cenu.“ Podle Peterse je Mattis člověk s charakterem, a ne washingtonský patolízal. Má ušlechtilého ducha. Je to skutečný vlastenec, ne křikloun. Bude dělat to, co je správné, ne to, co je účelové. Nikdy nepůjde s většinou, pokud by to mohlo škodit naší zemi.

 

Řiďte se rozumem, dříve než použijete zbraň

Trump na setkání v Ohiu potvrdil, že nová administrativa nepůjde cestou Obamy a nebude svrhávat nepohodlné režimy. A ještě jedna citace „Vzteklého psa“: „Jste součástí světa strašlivé síly. Dříve než použijete zbraň, řiďte se rozumem.“

Převzato z Pravda.ru

Outsidermedia.cz