Íránský prezident - Rusko a USA byly jen kousek od konfrontace!

 

Prezident Íránu Hassan Rouhani, s odkazem na ruské činitele řekl, že Rusko bylo jen malý kousek od konfrontace se Spojenými státy kvůli raketovému útoku na syrské letiště Šajrat.

Hassan Rouhani, íránský prezident

10.duben 2017 - 13:06

 

Podle Rouhaniho nebyla záminka chemického útoku k provedení úderu odůvodněná. „Plyn byl rozprostřen, lidé zemřeli. Navrhli jsme vytvoření mezinárodní komise pro zjištění okolnosti věci, jehož vyšetření, podle našeho názoru, nezpůsobuje potíže,“ uvedla RIA Novosti prezidenta s odkazem na agenturu ISNA.

 

„A pokud se ukáže, že teroristé vypustili plyn, co budou dělat USA? A pokud teroristé pochopí, že pokaždé, kdy vypustí plyn, je bude Amerika podporovat, co se stane v regionu? Ruští představitelé uvedli, že chybělo jen několik palců od konfrontace,“ dodal Rouhani.

 

V noci ze 7. dubna udeřily USA řízenými střelami z lodí na syrské letiště Šajrat v provincii Homs, a bez důkazu prohlásily, že chemický útok v provincii Idlib byl proveden právě z něj. Podle Pentagonu bylo vypáleno 59 raket. Guvernér Homsu oznámil, že sedm lidí bylo zabito: pět vojáků a dva civilisté z vesnice, která se nachází u letecké základny. Syrské ozbrojené síly uvedly, že bylo zabito deset syrských vojáků.

 

Sýrie je připravena s podporou Ruska na obranu proti opakovaným americkým útokům.

 

Ministerstvo obrany uvedlo, že syrská letadla zaútočila v blízkosti okraji obce Chan Šajchún v provincii Idlib na sklad munice teroristů, kde byly zásoby chemických zbraní, které měly být dodány do Iráku. Později syrský ministr zahraničí Walid Muallem uvedl, syrské vládní síly nikdy nepoužily a nemají v úmyslu použít chemické zbraně proti civilnímu obyvatelstvu ani proti teroristům. Sklady chemických zbraní předtím úspěšně vyvezeny ze Sýrie, a v lednu 2016 Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) oznámila úplné odstranění chemických arzenálů země. Za chemické odzbrojení Sýrie byla OPCW udělena Nobelova cena za míru v roce 2013.

 

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)