Husitskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze reprezentuje i Rudolf Grulich

 
Na Husitské fakultě, jedné ze tří teologických fakult Karlovy univerzity, působí profesor Dr. Rudolf Grulich, vedoucí Ústavu církevních dějin Čech a Moravy a Slezska v Nidda, jenž získal Medaili patriarchy Kováře. Československá církev, která  byla založena  roce 1920, je členem Světové rady církví a Společenství protestantských církví v Evropě.  Byla založena na tradici slovanských apoštolů Cyrila a Metoděje a reformátora Jana Husa. Od roku 1971 se jmenuje Československá církev husitská.  Má biskupy v Praze, Plzni, Hradci Králové, Brně, Olomouci a Bratislavě. Na vrcholu stojí patriarcha. František Kovář vedl církev od roku 1946 do roku 1961.

Profesor  Jan B. Lášek, děkan fakulty, při prezentaci medaile a latinsky psaného osvědčení, dokumentoval zásluhy profesora Grulicha pro církev v České republice a nazval ho  „skutečným pontifexem a stavitelem mostů v pravém slova smyslu". Jako spoluvydavatel, Husitskou fakultou vydané Reihe Deus et gentes (Bůh a národy), Grulich na přednáškách a  konferencích fakulty v Císařském sále Univerzity Karlovy zpracoval různé aspekty tématu "Církev a národnost". Němečtí a čeští studenti si odnesli hodnotné informace o společné historii českých zemí.  Jeho kniha „Sudetští katolíci jako oběti národního socialismu“ která se objevila v řadě Pontes Pragenses (Pražské mosty) Husitské fakulty, také  v českém překladu, přispěla Čechům a Němcům ke zjištění pravdy o dějinách obou národů ve 20. století.

Grulich poděkoval za uznání, kterého  se mu dostalo v jubilejním roce českého reformátora, Jana Husa. Poděkoval také  za přátelství a kolegialitu  profesorům a lektorům  fakulty v Praze. "Ze sympozií fakulty  a z náboženství v českých zemích bylo odstraněno žhavé železo. Katolíci a protestanti, pravoslavní a husité, Židé a volnomyšlenkáři z celé Evropy se  mohli stát příkladnými objektivními hlasateli významu náboženství pro občany a pro budování Evropy."

Angelika Steinhauer 

Pro České národní listy volný překlad připravil P. Rejf

Ilustrované zprávy najdete na internetu na adrese   http://www.hausderheimat.at

 

Sudetoněmecká tisková služba (SdP)

Rakousko

Vídeň / Geiss-Nidda, 01.9.2015