Hry supervelmocí - kdo s koho?

 

 

8.01.2016

Ilja Plechanov

 

Po zahájení Ruskem válečné kampaně v Sýrii kladou ve světě stále častěji otázku: nepřivede aktivizace Ruska na světové aréně k válečné srážce se Západem?

 

The Heritage Foundation rozebral variantu ruského vpádu do Pobaltí a možné kroky NATO na obranu tohoto regionu. Mínění je jednoduché: NATO musí zasáhnout a zachránit Rigu, Tallinn a Vilnius, kdežto USA mají přesvědčit o tom Evropany, jež nechtějí válčit s Ruskem, a také o tom, že zákaz rozmístění vojenských základen na území Pobaltí, zakotvený v Ustavujícím aktu Rusko-NATO z roku 1977, je mýtus.

 

Autoři popisují komplikace vedení válečných akcí proti Rusům v Pobaltí:

 

— Baltské státy nemají společné hranice se zeměmi NATO,

— země jsou malé a dají se dobýt za několik dní,

— hraničí s Ruskem a spřáteleným Běloruskem,

— válečné akce budou vyžadovat naprostou podporu zatím neutrálních Švédska a Finska,

— baltské státy obývá značný počet Rusů (kteří mohou uspořádat „krymskou variantu"),

— samotné USA nejsou jednomyslně ochotny válčit za ostatní státy NATO a poslední průzkum veřejného mínění ukázal, že pouhých 56% Američanů je ochotno schválit obranu jiných zemí NATO, zaútočí-li proti nim Rusko.

 

Autoři příspěvku v The Heritage Foundation mají za to, že USA mají podniknout následující kroky, aby ochránily Pobaltí před ruským vpádem:

 

— zřídit v Pobaltí stálé vojenské základny,

— posílit přítomnost válečné flotily NATO v Baltském moři,

— obnovit plány a být v pohotovosti k masovému přesunu vojsk z USA do Evropy,

— povzbudit Švédsko a Finsko k vstupu do NATO,

— vyvinout plán na záchranu Pobaltí bez účasti Švédska a Finska,

— posílit a zvýšit vojenský kontingent v Polsku,

— dát Bělorusku na srozuměnou, že pomůže-li Rusku v agresi, pocítí následky na vlastní kůži,

— zvýšit počet vojenských cvičení a výměnu vojáků,

— pracovat na energetické spolupráci s baltskými státy,

— vést propagandu proti Rusku (jako odpověď na ruskou) apod.

 

Slovenská vlajka

© flickr.com/ HatM

Rok velkých historických selhání. Slovenský pohled na rok 2015

To vše má, podle autorů článku, zabránit útoku Ruska. Résumé: je snadnější odvrátit Putinovu agresi dnes než pak osvobozovat Pobaltí sílou.

 

Military Times rovněž podnikl pokus o analýzu ozbrojených sil USA a Ruska a porovnal vojenské kapacity a strategie obou zemí. Podstata článku spočívá v tom, že autoři především připomínají nesmyslnost porovnání ruských a amerických ozbrojených sil: je to stejné jako porovnání jablka s pomerančem.

 

Jsou různé, byly založené za různým účelem. Rusko je evroasijská pevninová mocnost se zájmy ve Východní Evropě, Střední Asii a částečně na Blízkém Východě a v Asijsko-Tichomořském regionu (ATR). Rusko se snaží zajistit si bezpečnost na obrovských prostorách Eurasie. USA je námořní mocnost s globálními zájmy a sítí vojenských základen po celém světě, vzdálených od vlasti na desítky tisíc kilometrů. Ruské ozbrojené síly jsou síly obrany území, zdržování a zmaření bleskových válek. Ozbrojené síly USA jsou nástrojem rychlého útoku a mají globální logistickou síť.

Americké nevládní analytické středisko Atlantic Council uveřejnilo v rámci projektu Art of Future Warfare, popisujícího války budoucnosti, futuristickou povídku Tallinn v ohni, která líčí první hodiny vpádu Ruska do Baltských zemí.

Ano, porovnáme-li prostě čísla a rozpočty, americká armáda předčí ruskou. Ale v současné válce již dávno nejde o počet, ale o zeměpisnou polohu válečných akcí. USA mají 10 letadlových lodí, kdežto Rusko pouze jednu, ale to nic neznamená, protože víc ani nepotřebuje.

 

Zato ale má Rusko modernizovanou jadernou triádu, mocný systém PVO a neznámé Západu, ale vzbuzující obavy, možnosti radioelektronického boje. V případě scénáře nejaderné srážky nebude pro Američany snadné překonat ruskou obranu. A nejvíc obav mají USA z vnější expanze Ruska.

 

Americký prezident Barack Obama

© REUTERS/ Kevin Lamarque

Washington Times: Obama sklízí ovoce neúcty k Putinovi

Je to výzva vůči globálnímu dominování USA, jež trvá 25 let. Vzdálená ruská základna v Sýrii se podobá americké koncepci, což dráždí Američany. Na základnu v Lázikiji dopravují moderní prostředky protivzdušné obrany. Rusko otevírá na Blízkém Východě vlastní „deštník PVO," zřizuje vlastní zóny, kde není místo pro cizí letectvo, a tím prostě bere USA kousek světového vzdušného prostoru a připravuje o možnost útoku ze vzduchu, na což jsou zvyklé.

Rusko zakládá ve svém evroasijském stylu dobře opevněné „obranné území." Zranitelným místem tohoto ruského „ostrovu bezpečnosti," odtrženého od rodné země, je logistika, ale tuto otázku řeší Rusko s pomocí Íránu, jeho protivzdušných sil a povolení k použití íránského vzdušného prostoru.

 

Americký internetový zdroj Before It's News posuzuje scénář hypotetické vojenské konfrontace zemí BRICS s USA a jejich spojenci. Podle mínění autora tohoto scénáře mají USA pouze jednu jedinou šanci na vítězství v třetí světové válce: zasadit drtivý jaderný úder jako první. Jinak to nejde. Jinak umožní obrovské zdroje zemí BRICS nepřátelům USA připravit je o všechny síly a oslabit vleklou konfrontací. Proto: „Porazil první, Frede!" Porazit je třeba rychle, protože Čína již ukázala, že v případě rozpoutání válečných akcí dokáže vyřadit americké vojenské satelity, na kterých v nové válce závisí pro Američany prakticky všechno.

 

Porazit je třeba co možná nejrychleji také proto, že Rusko snižuje své zaostávání v možnosti zasazení jaderných úderů z ponorek, čímž připravuje USA dokonce o převahu prvního jaderného útoku. Nicméně, podaří-li se zemím BRICS zasadit odvetný úder, ztratí Američané po vyřazení energetické infrastruktury země v důsledku hladu, zimy a vnitřní války všech proti všem 90% obyvatel v průběhu roku po útoku.

 

Co se týče konfrontace s Čínou, v září byla uveřejněna práce amerického výzkumného střediska RAND Corporation posuzující scénáře bitvy o Tchaj-wan a srážky na ostrovech Spratly. Podle tohoto scénáře budou USA muset nasadit dvě třetiny svého útočného letectva, aby zvítězily nad čínskými vzdušnými sílami, dokonce v případě podobných neglobálních konfliktů.

 

Problém je v tom, že již v roce 2010 ztratily USA z logistických příčin možnost kontroly nad nebem v těchto regionech v případě rychlého průběhu konfliktu (7 dní), protože se příliš spoléhaly na letadlové lodě a podcenily rychlost rozvoje čínského vojenského letectva. V případě vleklého konfliktu dokáží USA přisunout své síly a neutralizovat čínské letectvo, ale přitom odkryjí námořní a pozemní základny na jiných směrech. Závěr průzkumu je následující: USA mají postavit vojenské námořní základny v tichomořském regionu, a to ve velkém množství, a důkladně je připravit na materiálně-technické zabezpečení dlouhé války s Čínou. A nemají se tolik spoléhat na letadlové lodě.

 

Tyhle scénáře nezapomínají také na osobní faktory.

 

V lednu 2015, kdy Art of Future Warfare uveřejnil futuristickou povídku, jež se stala bestsellerem, v které prezident Putin umírá 4. května 2020 v důsledku poruchy kardiostimulátoru (který mu implantoval doktor Akčurin v roce 2019) po šálku kávy v Starbucks.

 

Podle verze ruské vojenské rozvědky, byl Putinův kardiostimulátor zastaven hackery buď přes wi-fi v Starbucks, nebo s pomocí minidronu, který se přiblížil k Putinu nepozorovaně pro prezidentovu ochranku, a napojil se na kardiostimulátor, anebo byl „spící" virus zavlečen předem, během chirurgického zákroku v roce 2019.

 

Tak nebo jinak, obvinili Rusové USA z vraždy Putina a rozpoutali kybernetickou válku útokem na americkou energetickou infrastrukturu. Prezidentka Hillary Clintonová rozkázala zastavit v zemi všechny jaderné elektrárny. Globální finační systém se zhroutil. Svět se ponořuje do tmy. A pouze Kasperského laboratoř přišla na to, že Putina zabili Číňané, aby vyprovokovali válku mezi Ruskem a USA, a povznesli sebe a svůj juan. Taková je to hi-tec geopolitická povídka.

 

Na Západě se ostatně dost často vyslovují na Internetu obavy, že se v případě Putinova odchodu postaví do čela Ruska ještě tvrdší a protizápadní prezident, a vztahy mezi supervelmocemi budou ještě horší než dnes, a jejich hrátky budou mít ještě hroznější následky pro celý svět.

 

Více: http://cz.sputniknews.com/politika/20160108/1958034/hra-supervelmoc-putin.html#ixzz3wgTQ61iB