Hraběcí rady projektu o nacismu ani neublíží, ani nepomohou

 

Pan Luděk Navara, investigativní novinář s velkým rozhledem, se blahosklonně rozhodl věnovat svou pozornost projektu mladých komunistů z Prostějova, ukazujícímu nacistické fotografie persekuce porobených občanů okupovaných zemí s aktualizovanými komentáři  k současnému extremismu (MF Dnes 12.2. 2016,str.11, stať "Nacistická třetí říše a mladí komunisté"). Pan komentátor usoudil, podobně jako prý i jiní specialisté, že projekt je sice "na hraně" , ale zákon neporušuje. My odbojáři se tudíž ptáme - Na jaké hraně? Na hraně slušnosti, dobrých mravů, nebo kýho čerta?

 

Pan Navara cituje například foto, kdy  dozorkyně míří pistolí na hlavu vězeňkyně, nebo nacisté stříhají plnovous staršímu občanu židovské národnosti. Co má být na takových fotografiích kontroverzního?? To by také mohl pan Navara považovat za kontroverzní fotografie židovského utrpení v Rakousku, zveřejněné  například v knize E. B. Bukeye, Hitlerovo Rakousko,  (Rybka Publishers 2002), kde vidíme foto židovských občanů hnaných ulicemi Vídně nebo plakáty na cesty Židů do Dachau??? Nebo bych nesměl ukázat foto svého strýce fotografovaného v Osvětimi I. ( Osmnáct osvětimských portrétů, Sokol, Brno 2013),nebo jiného strýce sťatého gilotinou na Pankráci (Žaluji II, Praha 1946.) Kam jsme se to s takovými postoji těchto komentátorů dostali? Pan novinář podle mne střelil velkého kozla.

 

Chápu, že se panu novináři nelíbí vůbec publikace jakýchkoli takových fotografií. Tak jako se České televizi v Brně nelíbila publikace fotografií našeho letovického masakru z dubna 1945, provedeného sudetským esesákem Kukou - a proto foto neodvysílala!  A rovněž se této TV nelíbily ani fotografie medláneckého masakru, které jsem jí ukazoval spolu s těmito fotografiemi. Kdy ještě v den osvobození Brna nacisté zavraždili v Medlánkách čtrnáct českých občanů, kteří si vzali jen chleba z vagonů. Tomto postoji se soudruzi, soukmenovci, dámy a pánové, bratři a sestry, říká po našem cenzura. Cenzura mlčením, utajováním. Jo takhle, kdyby to byly foto z odsunu nebohých československých Němců alias sudetských Němců, to by byla jiná! To by se náš tisk mohl potrhat snahami o zveřejnění. Ale vraťme se k věci samé. Totiž co je důležité - nikoli to,KDO zveřejňuje,ale CO zveřejňuje.

 

Podle nás boskovických odbojářů je projekt mladých prostějovských  komunistů zveřejňovat fotografie z nacistické okupace, projekt  společensky prospěšný - a to bez ohledu na nějaké komentáře nebo aktualizační, třeba i nepodařené dovětky. Podstata podle nás spočívá právě ve zveřejnění fotografií okupačního řádění nacistů, které se dnes tak zamlčuje a selhává, nejvíce ve prospěch odsunutých československých Němců. V této souvislosti je nutno připomenout, že plná jedna třetina československých Němců se provinila proti republice za její rozbití a odtržení pohraničí,a drtivá většina jejich příslušníků se též podílela na okupačních zločinech vůči porobeným občanům protektorátu. Jen malá menšina těchto československých Němců se postavila loajálně k ČSR, a proto také  byla vyňata z presidentských dekretů a mohla zůstat v ČSR!

 

Pan Navara pak udílí radu mladým komunistům - radu vskutku hraběcí, ne-li doslova knížecí. Ať prý se zabývají nejen hnědou,ale i rudou totalitou - a ihned jim vypočítává přehršli námětů od Čihoště až po srpnovou okupaci 1968. A my se opět ptáme - proč by mladí komunisté měli suplovat státní ústav, placený z peněz daňových poplatníků, který léta letoucí nedělá za naše peníze nic jiného, nežli "studuje rudou totalitu" včetně estébáckých skandálů, někdy ničících i nevinné, jak tomu bylo například  v případě pana herce Kanyzy.

 

Již dříve jsme se s bratrem dr.Kuxem z ČSOL Brno vyjádřili na adresu tzv. ÚSTRu, že dle nás  je to ústav, který neplní zadané společenské úkoly, jak by měl, a že by snad bylo nejlépe,kdyby byl reformován nebo zrušen.

 

Tento ústav, který sice zkoumá "rudou totalitu" a pořádá dokonce konference na nejrůznější tato témata, se podle nás vůbec řádně a systematicky nezabývá totalitou předchozí, totiž totalitou hnědou. Tento ústav totiž dodnes nedokázal ani vydat oficiální seznam gestapáků. Na rozdíl od seznamů estébáků, kterými se léta baví celý národ,a které slouží často i k odstřelu nevinných lidí. Přitom tento seznam  gestapáků existuje a obsahuje přes pět tisíc jmen gestapáků, což by zajisté zajímalo nejen odbojáře ale i potomky těch nevinně popravených, ubitých, pověšených, zastřelených, zplynovaných Čechů, Židů, Slováků, Romů a nakonec i některých nevinných Němců vlastními nacisty. Závěrem konstatujeme - projekt mladých z Prostějova nepotřebuje hraběcí rady. Supluje, byť i amatérsky, jen naprosto nedostatečnou práci a někdy doslovnou nečinnost slavného Ústavu pro zkoumání totalitních režimů. Ústavu, který by buďto měl řádně pracovat v obou oblastech - anebo by měl být rychle zrušen.

 

 

Dr.JiříJaroš Nickelli, předseda OV ČSBS Boskovice