Hanba! Nevysílá se nic o výročí okupace Československa, zlobí se publicista

15. 3. 2016  

 

Analytik Tomáš Haas se rozohnil nad tím, že v den výročí německé okupace Československa nenajdeme o ní v programu veřejnoprávní České televize de facto ani zmínku.

 

Haas ve svém pojednání upozorňuje na svůj text před rokem, kdy se rovněž pozastavil nad tím, že výročí nacistické okupace probíhá bez povšimnutí vlády a médií. „Dnes se to opakuje. Média si povšimla jen toho, že současnou vlnu emigrace zavinil Putin, který uprchlíky posílá do Evropy ze Středního východu a severní Afriky letadly,“ poznamenává Haas. Na svém facebookovém profilu si však všímá, že okupace bude druhým tématem jednoho ze Studií ČT24.

 

„Německou okupaci jsme zapomněli. Odpustili. Odpouštět je lidské a ušlechtilé. I já odpouštím německému národu to, co způsobili nacisté. I když chápu ty statisíce pozůstalých po hrdinech, kteří ve válce proti nacismu padli, i ty mezi námi, kdo přežili hrůzy koncentračních táborů, pro něž odpuštění je těžké.

Ale realisticky, nelze dnes volat po nepřátelství k Německu za hrůzy, které se staly před zhruba třemi čtvrtinami století. I Izrael již po léta udržuje přátelské vztahy s Německem. I Rusové a Poláci – národy, které přinesly nejvíce obětí – odpustili. Odpouštět je šlechetné a dobré. Zapomenout 300 tisíc obětí nacismu a okupace ale je, a vždy bude, hloupé a nebezpečné,“ dodává Haas. A poznamenává, že jej mrzí, že na výročí nacistické okupace si nevzpomněla ani „jeho“ ODS. Rýpl si však i do Svobodných a do ČSSD.

 

A vzpomíná i na jinou okupaci, sovětskou, která přišla o třicet let později. „Tu jsme dodnes nezapomněli, přestože měla své viníky i mezi námi. Má odůvodnit a stále vyvolávat naše nepřátelství k dnešnímu Rusku, které, stejně jako dnešní Německo, není Třetí říší, není, již čtvrt století, Sovětským svazem. Ta okupace měla, podle informací historiků, asi 130 obětí. Tu ale neodpouštíme, prý za ni musíme dnešní Rusko nenávidět a považovat ho za našeho nepřítele a potenciálního agresora,“ konstatuje s tím, že nepřipomínání nacistické okupace je hanbou a ostudou.

 

Celý text Tomáše Haase:

 

Tajemstvím druhé světové války není smrt Adolfa Hitlera. Má jím být okupace Československa.

 

Tomáš Haas

 

Před rokem jsem psal o tom, že výročí nacistické okupace probíhá bez povšimnutí vlády a medií. Byl jsem během dne opraven, během dne si media výročí trochu povšimla.

 

Dnes se to opakuje. Media si povšimla jen toho, že současnou vlnu emigrace zavinil Putin, který uprchlíky posílá do Evropy ze Středního východu a severní Afriky letadly. Prokazatelně, prohlašuje ministr zahraničí Zaorálek.

 

Ani pohled na dnešní program České televize neprozrazuje, že by výročí okupace stálo za pozornost České televizi. Ne, že by válku zcela zapomněla, je zde uvedeno, že televize uvede ve 13:05 cosi o konci války, o tajemství Hitlerovy smrti. Začátek války nestojí za zmínku.

 

Německou okupaci jsme zapomněli. Odpustili. Odpouštět je lidské a ušlechtilé. I já odpouštím německému národu to, co způsobili nacisté. I když chápu ty, mezi statisíci pozůstalými po hrdinech, kteří ve válce proti nacismu padli a těch mezi námi,kdo přežili hrůzy koncentračních táborů, pro něž odpuštění je těžké.

Ale realisticky, nelze dnes volat po nepřátelství k Německu za hrůzy, které se staly před zhruba třemi čtvrtinami století. I Izrael již po léta udržuje přátelské vztahy s Německem. I Rusové a Poláci, národy, které přinesly nejvíce obětí, odpustili. Odpouštět je šlechetné a dobré. Zapomenout 300 tisíc obětí nacismu a okupace ale je, a vždy bude, hloupé a nebezpečné.

 

Zažili jsme i jinou okupaci, oproti té německé přišla o třicet let později, bude tomu brzy půl století.

Tu jsme dodnes nezapomněli, přesto že měla své viníky i mezi námi. Má odůvodnit a stále vyvolávat naše nepřátelství k dnešnímu Rusku, které, stejně jako dnešní Německo není Třetí říší, není, již čtvrt století, Sovětským svazem. Ta okupace měla, podle informací historiků, asi 130 obětí. Tu ale neodpouštíme, prý za ni musíme dnešní Rusko nenávidět a považovat za našeho nepřítele a potenciálního agresora.

 

A tak i dnes uvidíme spousty článků a prohlášení, jako to aktuální našeho ministra zahraničí. Co nevidíme a možná celý den neuvidíme, je vzpomínku na nacistickou okupaci a její oběti. Viz včerejší připomínku obětí nacismu v Brně, která se nesměla konat, protože budova, ve které byly vězněni a popravováni tisíce obětí nacismu, odbojářů i naprosto nevinných členů jejich rodin, "je pod opravou".

 

Je to ostuda, je to hanba.

Ale je to nová realita, na kterou si máme zvykat.

 

Já si nezvyknu.

 

Doplnění z facebookového profilu Tomáše Haase:

 

12:30 V mediích stále ani zmínka o výročí nacistické okupace. Ale:ČT24 slibuje, že bude mít v půlhodinovém Studiu24 v 15.33 výročí okupace jako druhé téma, hned po primárkách v USA. Témata: USA: primárky v dalších pěti státech; Okupace Čech a Moravy v roce 1939)To je skutečně odvážné a někdo v ČT si to odnese.Takhle prolomit "Perpetuum silentium"...Ale nemlčí jen media. Snad ještě víc než mlčení medií mně mrzí to, že bývalá největší česká politická strana, kterou stále považuji za svou, ODS nenalezla důvod se k výročí nějak vyjádřit. Asi jim to ticho vyhovuje. Možná i to, je jeden z důvodů, proč se stala pro veřejnost nezajímavou stranou.A abych nebyl jednostranně zaujatý - totéž platí i o straně mně sympatické, Svobodných. A v nemenší míře i pro stranu jejich tradičních oponentů, Českou sociální demokracii.Ticho, které je zlověstnou připomínkou ticha hřbitovního.

 

Parlamentní listy